Hlavní obsah

Miroslav Vitouš: Hraju jedině maximálně

Právo, Tomáš S. Polívka

Kontrabasista Miroslav Vitouš (66) získal věhlas v americké emigraci hraním s Johnem McLaughlinem, Chickem Coreou a členstvím v jazzrockové kapele Weather Report. Ze současného italského bydliště se občas vypraví koncertovat do bývalé domoviny. 11. června se představí v rámci mimořádného projektu 7. ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Kutná Hora.

Foto: Tomáš S. Polívka

Miroslav Vitouš vystoupil 29. května v Praze, nyní se chystá do Kutné Hory.

Článek

Jak došlo k tomu, že jste byl pozván na festival zaměřený na komorní hudbu?

Má přítelkyně kamarádí s Alenkou Turkovou, která festival organizuje. Loni mě s ní seznámila a Alenka mě pozvala do Kutné Hory na koncert. Tam jsem viděl hrát Jirku Bártu (violoncellista a ředitel kutnohorského festivalu – pozn. aut.) a domluvili jsme se, že by bylo hezké udělat něco společně.

Budete improvizovat v rámci slavné a kontroverzní, aranžérsky velmi volně pojaté kompozice Jesus’ Blood Never Failed Me Yet (1971) britského avantgardisty Gavina Bryarse, žánrově řazené k minimalismu. Máte ke skladbě nějaký zvláštní vztah?

Hrát ji napadlo Jirku Bártu. Já ji vlastně nikdy pořádně neslyšel, znám jen základní melodii. Ale pokud vím, orchestr bude vzadu jen doprovázet. Pro mě je to výzva, protože jde o minimalismus. Nevím totiž, jestli budu umět hrát minimálně. Hraji jedině maximálně!

Na provedení skladby se bude podílet i Dan Bárta…

Ano, Dana znám, dokonce už jsme spolu něco točili. Tenkrát to nevyšlo, protože musel zpívat v angličtině a jeho přízvuk byl pro americký trh nemyslitelný. Museli jsme to zrušit. Ale mám rád věci, které dělá. Jsem si jistý, že spolu v budoucnu ještě něco natočíme.

Ve druhé části koncertu, který proběhne v chrámu sv. Barbory, se setkáte s Jiřím Bártou v duetu SoulSearching. Půjde o kompozici v reálném čase, nebo něco připravíte?

Máme domluvenou zkoušku. Zatím jsme se předběžně dohodli, že on zahraje třeba něco z Bachovy suity a já mu na to improvizačně odpovím. To bude základ vystoupení, ale co se bude dít na pódiu dál, je překvapení. Každopádně si myslím, že půjde o zajímavý dialog.

Reklama

Výběr článků

Načítám