Hlavní obsah

Mírně zklamaný FFFILM

Novinky, František Fuka (www.fuxoft.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento čtvrtek má českou premiéru dokonce ŠEST nových filmů! Kam na to proboha ti distributoři chodí? Jak to má recenzent stíhat? Jak to má stíhat divák?? A co má dělat, když žádný z těch filmů (aspoň žádný z těch co viděl) není nic super extra???

Foto: Pavel Čempěl
Článek

Tipl bych si, že nejvíce se tento týden bude chodit na horor GOTHIKA. A jak by také ne, když je v něm Halle Berryová vidět nahá ve sprše (ovšem je to tak strategicky natočeno, že není vidět ani tolik co v OPERACI HACKER, natož něco víc).

GOTHIKA vypráví o psychiatričce (Berryová), která pracuje v ženské věznici, kde se stará o těžké případy jako je např. Penélope Cruzová, která pořád tvrdí, že ji v noci někdo chodí znásilňovat. Prostě obyčejná každodenní dřina. Ke dramatickému zvratu dojde, když se jednoho dne Berryová probudí uvnitř cely a je jí oznámeno, že zabila svého muže, na což si ona vůbec nepamatuje. Pamatuje si pouze, že v noci před údajnou vraždou objevila na lesní silnici plačící děvče v potrhaných šatech, to na ní sáhlo, a pak už nic...

Věc se má tak, že to děvče bylo duch, vstoupilo do Halle a vstupuje do ní nadále, aby dosáhlo něčeho, čeho by mohlo dosáhnout mnohem snadněji, kdyby chtělo. Tenhle duch je prostě nějaký hloupý.

Film režíroval Matthieu Kassowitz a hodnotil bych ho velmi podobně jako jeho PURPUROVÉ ŘEKY: Ten člověk umí natáčet velmi atmosférické (strašidelné) jednotlivé scény, ale celkově ten film nesedí dohromady, nemluvě o tom, že scénář je strašný. Jde už o čtvrtý film z nízkorozpočtové hororové produkce Silvera a Zemeckise "Dark Castle" (předchozí byly HOUSE ON HAUNTED HILL, THIRTEEN GHOSTS a LOĎ DUCHŮ) a tenhle mě z nich bavil nejméně (i díky tomu, že na rozdíl od předechozích bere sám sebe smrtelně vážně). P.S: Pokud mi někdo vysvětlí proč se to jmenuje GOTHIKA, získává tři bonusové body.

Romantická komedie LEPŠÍ POZDĚ NEŽLI POZDĚJI bude pravděpodobně druhá, ale jen díky tomu, že u nás nechodí do kina mnoho starších žen. Je to totiž film o tom, že láska kvete v každém věku, i když je chlapovi přes šedesát a ženské přes padesát. Jack Nicholson hraje proutníka, který dovádí zásadně s ženami pod třicet a Diane Keatonová hraje matku jeho aktuální milenky (Amanda Peetová), která už dlouho nedovádí s nikým, ale chtěl by s ní kupodivu dovádět pětatřicetiletý lékař (Keanu Reeves). Samozřejmě jde o to, zda se Nicholson s Keatonovou dají nakonec dohromady nebo ne.

Přes pokročilý věk hlavních představitelů je to svižný film (režisérka má na kontě např. PO ČEM ŽENY TOUŽÍ) a opravdu dobře jsem se bavil asi do dvou třetin filmu. Pak děj poněkud zabloudí, humor někam zmizí a třicet minut se chodí oklikami kolem zásadní otázky "zůstanou spolu / vrátí se k sobě nebo ne?", což je o dost méně zábavné než 90 předcházejících minut. Přesto myslím budou milovníci romantických komedií s tímto filmem spokojeni, i když je v něm i trochu sci-fi (Keanu Reeves miluje Diane Keatonovou?!?) a hororu (nahá Diane Keatonová?!?).

KRÁL ZLODĚJŮ je tuším slovensko-česko-německý film (nejsem si jistý) režírovaný českým režisérem Ivanem Fílou. Je to hodně depresivní film o malém (cca desetiletém) chlapci, který je svým otcem prodán do Berlína, kde se má naučit krást. Jeho o málo starší sestra je současně prodána do bordelu. Většinu filmu sledujeme, jak neutěšeně se dětem daří, až ke konci se to chlapci nějak rozleží, dramaticky sestru osvobodí a vracejí se do vesnice k otci, který je prodal (happyend?). Je to natočené velmi zručně, ten malý hoch je překvapivě dobrý, ale scénář je dosti triviální a někdo psychicky labilnější by ten film mohl brát dokonce jako psychické vydíráni nebo něco podobného. Ale pokud je to aspoň částečně český film, patří mezi nimi rozhodně k těm lepším.

A drama LIDSKÁ SKVRNA mě překvapilo nejvíc - tím, jak skvělí herci byli v tomto filmu promarněni. Anthony Hopkins hraje starého židovského profesora, obviněného z rasismu a donuceného opustit školu. Nicole Kidmanová hraje uklízečku, do které se na stará kolena zamiluje. Ed Harris hraje bývalého manžela Kidmanové, který chce zabít ji i Hopkinse. Gary Sinise hraje chlápka, který o tom všem píše knihu. Přibližně ve třetině filmu se ukáže, že Hopkins ve skutečnosti není žid, ale černoch! A pak už se do konce filmu nestane nic, až na to, že jeden ze zúčastněných umře. Je to adaptace nějaké slavné knihy a není to dobrá adaptace, přestože se všichni snaží, Kidmanová ukáže ňadro a Ed Harris je opravdu výborný.

Premiéry týdne

Kromě čtyř výše zmíněných má českou premiéru ještě český film BOLERO, který se podle očitých svědků prý příliš nepovedl, a francouzská art-komedie MÁ KAMERA A JÁ, o které nevím vůbec nic.

Ve zkratce...

Rébus pro chytré hlavičky. Co přesně chtěly Lidové Noviny říct touto fotkou u tohoto článku? Kolik za tu fotku komu zaplatily?? Vědí snad v Lidových Novinách o kariéře těchto pánů něco, co my nevíme??? (Zaslal externí spolupracovník FFFILMu Tomáš Baldýnský a opravdu to není fotomontáž.)

Nové hezké trailery ke stažení: TROJA, DEN POTÉ, ALIEN VS. PREDATOR.

V amerických kinech se už dva týdny těší obrovskému zájmu Gibsonův kontroverzní film UMUČENÍ KRISTA a na Something Awful připravili pár vizuálních námětů jak do tohoto filmu nejlépe zamonotvat reklamu (nejen na kytary Gibson).

Pozadu nezůstává ani český distributor, který pro vás na adrese umucenikrista.cz připravil stránky plné zajímavých informací:

Věděli jste, že se zcela běžně cenzurují staré grotesky?

A na závěr něco pro otrlejší diváky: Hodně zvláštní videoklip k písni "Midnight Creeper" od skupiny "Eagles of Death Metal" (pokud mohu posoudit, není to death metal).

Reklama

Související témata:

Související články

Kamenný FFFILM

Možná vám to bude připadat neuvěřitelné, ale šel jsem do kina na KAMEŇÁK 2. První díl mi přišel natolik bizarní, že jsem chtěl vědět, jakým směrem se může...

[*cenzurováno*] FFFILM

Omlouvám se všem dámám a slušně vychovaným lidem, ale dnešní FFFILM není pro ně. Nejen, že v něm uvidíme obnažené ňadro a zmíníme se o Kompostu, ale navíc...

Velký rybí FFFILM

Tento týden nás čeká dokonce pět čekých premiér. Žánry se různí, nechybí komedie, drama, ani vyloženě "weird" podívaná. Především ale musíte všichni vidět...

Výběr článků

Načítám