Hlavní obsah

Minisalón se z Pražského hradu dočasně přestěhoval do Paříže

PAŘÍŽ

Výtvarný Minisalón, který v roce 1984 uspořádala Jazzová sekce Artfórum, je od čtvrtka k vidění v Českém centru v Paříži. Na 244 děl českých a slovenských umělců se sem na šest týdnů přestěhovalo z Pražského hradu, v jehož prostorách jsou umístěna od roku 1997.

Foto: Tomáš Hlad

plakát turnaje

Článek

Výstava je posledním příspěvkem Českého centra k nedávno oficiálně ukončené České kulturní sezóně ve Francii. Historii neobvyklého projektu, který měl disidentský rozměr, přijel do Paříže představit jeho autor Joska Skalník.

Ten v roce 1984 obeslal přední české a slovenské výtvarníky a požádal je, aby individuálně pojali dřevěné krabičky o rozměrech 15x15x5 centimetrů. "Celý projekt trval tři měsíce. V některých chvílích pošťačka tahala ve vozíku ke mně domů 20 až 40 krabiček," vzpomínal Skalník.

O akci se začaly zajímat tehdejší komunistické úřady, a proto je autoři uschovali v ateliéru fotografa Jana Malého. Při výslechu pak policisté Skalníkovi nadhazovali, že je chtěl bezpochyby vystavovat ve Spojených státech, ačkoliv autor projektu tehdy vůbec neměl cestovní pas a výjezd do zahraničí byl v jeho případě v podstatě nemožný.

Krabičky, mezi nimiž lze najít například i dílka Karla Nepraše, Adrieny Šimotové, Oldřicha Kulhánka či Theodora Pištěka, se do USA vydaly v první polovině devadesátých let a putovaly zde tři roky.

V New Yorku se Minisalón stal součástí prezentace České republiky s názvem Celebrate Prague. Výstava Minisalón, která bude přístupná do 7. března, je poslední akcí pod hlavičkou Bohemia Magica, jak zněl oficiální název České kulturní sezóny ve Francii. Tato největší přehlídka české kultury v zahraničí za posledních deset let byla oficiálně ukončena 11. ledna. Na více než 600 akcí, na nichž se podílelo na 3500 českých, francouzských i zahraničních umělců, se přišlo po celé Francii podívat více než milion lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám