Hlavní obsah

Michal Strnad z kapely Skety vzdal hold Jiřímu Žáčkovi

Právo, jaš, kul

Michal Strnad je hudebník známý například z vokální skupiny Skety nebo jako sólový interpret vystupující pod pseudonymem STRND. V létě vydá debutové album a jako ochutnávku z něho připravil singl Požáry. Na Novinkách.cz má premiéru.

Michal Strnad v klipu k písni PožáryVideo: Tranzistor

 
Článek

Předlohou ke skladbě byla báseň Jiřího Žáčka, který Strnadovi dovolil text upravit pro hudební zpracování. Žánrově se pohybuje na pomezí akustického popu s prvky písničkářství

„Poprvé mi tu báseň představila kamarádka, která sama píše krásnou poezii. Já se jí za pár let ozval s tím, že už jsem konečně zhudebnil jednu z jejích básní. Když jsem jí řekl jakou, odpověděla suše: To je ale Žáček! Báseň jsem si mírně upravil pro účely písně a napsal jsem panu Žáčkovi e-mail, v němž jsem ho požádal o autorizaci. Byl velmi vstřícný a souhlasil. Má máma navíc udělala někdy v osmdesátých letech z jeho textů divadelní představení a pan Žáček na něj moc hezky vzpomínal. Když jsem mu poté hotovou píseň poslal, napsal mi: Dobrý, píšu za 1!“ popisuje STRND.

K prvnímu singlu natočil videoklip, za jehož vznikem stojí režisér a dokumentarista Marek Dušák. O kameru se postaral Radim Dittrich a v hlavních i vedlejších rolích se představuje sám zpěvák v netradičních životních situacích.

„Píseň je vyznáním lásky a oddanosti. Ovšem ty požáry skryté v zápalkách pro mě znázorňují memento, že se může kdykoli cokoli podělat. V životě existuje mnoho svodů, kterým máme tendenci podléhat: alkohol, drogy, nevěra atd., které můžou všechno hezké spálit, když to člověk neuhlídá,“ dodává autor a zpěvák.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám