Hlavní obsah

Michael Kocáb: Tričko se jménem Havla byl dárek Stounům od Schwarzenberga

Právo, Jaroslav Špulák

Ve středu večer vystoupila v Praze v Letňanech skupina Pražský výběr jako host na koncertě britských Rolling Stones. Zpěvák a hráč na klávesové nástroje Michael Kocáb měl na sobě na pódiu tričko s nápisem „I love Havel“. Druhé slovo, které je obvykle ztvárněno symbolem srdce, na něm však nahradil vyplazený jazyk, symbol skupiny Rolling Stones.

Foto: Petr Horník, Právo

Michal Kocáb v tričku pro skupinu Rolling Stones.

Článek

Kde se to tričko vzalo?

Byl to dárek Karla Schwarzenberga skupině Rolling Stones. Při našem setkání jsem jí měl několik kusů předat, ale z bezpečnostních důvodů nás ochranka ke kapele nepustila s žádnými předměty, tedy ani s tričky. Věřím, že se mi je brzy předat podaří, ještě bude příležitost.

To tričko jsem dostal také, a tak jsem si ho vzal na koncert. Na jeho konci jsme měli vzpomínku na Václava Havla a jeho přátelství s Rolling Stones, což se skvěle hodilo.

Sešli jste se s Rolling Stones?

Ano, sešli, a bylo to velice příjemné. Já to po zkušenostech z roku 1990, kdy jsem kapelu provázel po Pražském hradě, očekával. Ostatní kluci z Pražského výběru byli tou vstřícností a otevřenost skoro až zaskočeni. Nejvíc jsem se bavil s Mickem Jaggerem, Michal Pavlíček s Keithem Richardsem, což je pochopitelné, protože jsou oba skvělí kytaristé, Ronnie Wood se zase hodně věnoval Ivě Pazderkové, která byla na koncertě naším hostem. Stáli jsme společně v takovém chumlu.

Ptal jsem se Jaggera, jestli vzpomíná na bývalého prezidenta Václava Havla a na jejich setkávání při koncertech v Praze. Všechno si pamatoval, a dokonce si vzpomněl i na to, jak jsme se spolu viděli v devadesátém roce na Pražském hradě.

Foto: Petr Horník, Právo

Michael Kocáb připomněl při koncertu Pražského výběru před vystoupením Rolling Stones svým tričkem zásluhu bývalého prezidenta Václava Havla na prvním show britské kapely v Česku po pádu železné opony.

Proč se na setkání s Rolling Stones nesmějí brát žádné předměty?

Je to nejslavnější skupina světa a má velmi tvrdé manažery a ochranku, kteří mimo jiné dohlížejí na její bezpečnost. V Praze se s ní před koncertem sešla řada lidí a aby je ochranka nemusela ponižovat šacováním a procházením ochranným rámem, je zakázáno brát na setkání jakékoli předměty. Samotní členové kapely ale byli naprosto bezprostřední.

Vzpomínám si, že při jednom z pražských koncertů Stounů v devadesátých letech přijímal Václav Havel muzikanty na Pražském hradě. Byla při tom úžasná bezprostřední atmosféra. Když pak ale chtěl jít před koncertem za kapelou do zákulisí, lidé z ochranky ho tam nepustili, a bylo jim jedno, že je prezident republiky. Jedna věc jsou tedy samotní muzikanti a druhá obrovská hradba kolem nich.

Před koncertem s Rolling Stones jste říkal, že by to měl být váš umělecký vrchol. Bylo to tak?

V oblasti rocku, ve které Pražský výběr je, je zcela jistě vrcholem hrát s Rolling Stones. Větší kapela momentálně na světě není, navíc je famózní, což dokázala i ve středu v Praze. Je to nepopiratelná světová jednička, a když si s ní člověk zahraje na jednom pódiu jako její host, je to prostě vrchol jeho hudební kariéry.

Jak se k vám tým Rolling Stones před koncertem i po něm choval?

Dostali jsme pro své vystoupení naprosto úžasné podmínky. Tým kapely nám vyšel absolutně vstříc a všechno nám splnil. Jediná věc nezůstala nevyřízená. Ti lidé byli hodní, přátelští a kapela nás pak při svém vystoupení dokonce zmínila.

Reklama

Výběr článků

Načítám