Hlavní obsah

Metalová mše Jidáše Halforda

V pražské T-mobile areně vystoupí v pondělí večer legendární představitelé britského heavy metalu Judas Priest, k nimž se po 12 letech vrátil původní zpěvák Rob Halford. Před nimi se v hale představí kanadští reprezentanti technometalu Annihilator a thrashoví Soulfly, které vede bývalý frontman Sepultury Max Cavalera.

Foto: Jiří Smutný

Primátor zvolil originální příchod na veletrh

Článek

Judes Priest patří spolu s Iron Maiden k nejvýznamnějším představitelům nové vlny britského heavy metalu z počátku 80. let. V té době však soubor měl už za sebou deset let existence. Vznikl už v roce 1970 a po nevýrazném debutu Rocka Rolla z roku 1974 se inspiroval temným zvukem Black Sabbath, jaký ovlivnil alba Sad Wings Of Destiny a Sin After Sin.

Stylotvorný soubor

Teprve desky z přelomu 70. a 80 let Killing Machine, British Steel a Screaming Of The Vengeance však byly klíčová pro kapelu i pro celý styl. Normou se stala souhra dvou kovově znějících kytar Glenna Tiptona a K.K. Downinga, vysoký Halfordův hlas i úderná a přímočará rytmika zdůrazňující agresivitu. Zpěvák Rob Halford také změnil image stylu, metalisté se vzdali džínové uniformy, kterou nahradila černá kůže a kovové doplňky.

V devadesátých letech však Halford od Judas Priest odešel, neboť se cítil svázán stylem. S Fight se věnoval hard core a grunge, s Two zase reagoval i spojování thrashe a elektroniky a la Ministry. S vlastním souborem Halford se však na přelomu věků vrátil ke klasickému metalu, hrál především skladby z repertoáru Judas Priest. Nakonec se vrátil ke skupině, která sice pokračovala ve své kariéře se zpěvákem Ripperem Owensem, ovšem s mnohem menší úspěchem.

Mistři thrashe Soulfly

K odkazu Judas Priest se hlásí i obě předskupiny, kanadští Annihilator, které vede kytarový mág Jeff Waters, a Soulfly. Známější je druhá, Soulfly založil po svéch odchodu ze známé Sepultury v roce 1996 její zpěvák Max Calvalera. Zůstal věrný thrash metalu, který hrála Sepultura, ovšem rozvíjel ho jiným směrem, k větší propracovanosti, aniž by však polevil v agresivitě. Po třetím albu vyměnil obsazení souboru, na jeho pojetí se to však příliš neprojevilo, i když kytary se chopil Marc Rizzo Ill Nino. Prophecy udržuje styl i kvalitu předchozích opusů.

Anketa

Chystáte se na koncert Judas Priest s Robem Halfordem?
Ano
49 %
Ne
51 %
Celkem hlasovalo 145 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám