Hlavní obsah

Judas Priest vystoupí v Praze s Robem Halfordem

Novinky, Alex Švamberk
PRAHA

Legendární představitelé nové vlny britského heavy metalu, skupina Judas Priest, přijede 16. června do Prahy. Podle pořádající agentury Interkoncerts tentokrát vystoupí i s původním zpěvákem Robem Halfordem, kultovní postavou metalové scény.

Foto: Lucie Balcarová

Oceňování nejlepších žáků v Bohumíně.

Článek

Judas Priest, kteří vznikli na počátku sedmdesátých let, pomáhali definovat podobu stylu s řezavými kytarami, důrazným rytmem a vysokým jekotem zpěváka. Ovlivnili i image. Rob Halford do odžínované komunity přinesl motorkářskou černou kůži, okované pásky, biče a další propriety spojované se sadomasochismem.

Stylotvorní Judas Priest neztráceli dech

Judas Priest, kteří vznikli v Birminghamu v roce 1970, dlouho hledali vlastní pojetí. Debut s hloupým názvem Rocka Rolla se nesl v duchu tvrdého rocku. Pak se inspirovali temným zvukem svých rodáků Black Sabbath, což je patrné na povedeném druhém albu Sad Wings Of Destiny. V závěru 70. let už definovali na albech Killing Machine, Stained Class a British Steel svůj styl postavený na Halfordově ječáku a souhře dvou kytar K. K. Downinga a Glena Tiptona.

Na počátku osmdesátých let potvrdili svou pozici mezi řadou nastupujících metalových kapel alby Screaming For Vengeance a Defenders Of The Faith, která ukázala, že Judas Priest dokáží dále vystupňovat svou tvrdost, pročež se stali vzorem následující generace thrashových kapel v čele s Metallikou a Slayer.

I když pop metalové album Turbo, na němž si pohrávali se výraznými melodiemi, přičemž využívali i syntezátorů, vyvolávalo dojem, že skupina ztrácí dech, v závěru dekády skupina s novým bubeníkem, hard corem odkojeným Scottem Travisem,  vydala extrémně tvrdé album Painkiller, na němž ukázala, že dokáže sledovat aktuální trendy v metalu.

Odchod Halforda

Devadesátá léta však znamenala soumrak pro legendy nové vlny britského heavy metalu - od Iron Maiden i od Judas Priest odešli jejich zpěváci. Halforda, který odešel v roce 1993,  nahradil Ripper Owens, který sice byl hlasově zdatný, ovšem chyběl mu nimbus jeho předchůdce. Nové nahrávky Jugulator a Demolition sice byly dobré, ovšem od Judas Priest se čekalo více.

Halford, jemuž se zdálo, že klasický metal se vyčerpal, s bubeníkem Scottem Travisem založil crossoverovou skupinu Fight, které reflektovala nástup rapmetalu i grunge, příliš ovšem neuspěla. Ještě menší ohlas měl soubor Two, kde Halford, který se přiznal k homosexualitě, experimentoval s industriálním metalem a la Ministry.

Návrat na výsluní mu zajistil až obrat k původním heavymetalovému pojetí na albu Ressurection, které vydal pod vlastním jménem. Na koncertech na začátku nového tisíciletí čerpal především z odkazu své mateřské skupiny. Po triumfálním návratu Bruce Dickinsona k Iron Maiden se proto začalo spekulovat i o návratu Halforda k Judas Priest, ten to však dlouho briskně odmítal. Své rozhodnutí změnil až v roce 2004, kdy uplyne 30 let od vydání debutové desky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám