Hlavní obsah

Mám rád ženskou krásu i duši, říká Filip Renč

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražané si možná ještě dnes vzpomenou na sérii milostných dopisů, které před několika lety zaplavily vagóny metra a v nichž se neznámý muž snažil získat zpět lásku své dívky. Tajemství těchto dopisů bylo odhaleno, když jejich autor, spisovatel Michal Viewegh vydal na jejich základě knihu Román pro ženy. Nyní se chystá do kin stejnojmenná romantická komedie, kterou podle Vieweghovy literární předlohy a scénáře natočil režisér Filip Renč.

Článek

Pokud vím, tak jste se s Michalem Vieweghem předtím, než vám televize Nova nabídla realizaci jeho scénáře, neznali. Padli jste si do noty snadno?

Nabídka natočit Román pro ženy mi udělala velkou radost a jakmile jsem přečetl scénář, zajel jsem za Michalem Vieweghem na Sázavu. Dali jsme si pár lahví dobrého vína, povídali si nad jeho textem a Michal byl velice vstřícný k mým připomínkám. Je to velice vzdělaný inteligentní člověk se smyslem pro humor a má rád ženskou krásu a ženskou duši stejně jako já. Takže jsme si padli do noty na první pohled.

Jedna z hlavních hrdinek charakterizuje svůj vztah k českým mužům, kteří vyrostli za socialismu, slovy "nemají styl a nemají sebevědomí". Jak tato slova vnímáte jako muž, kterého se to vlastně přímo týká?

Něco na tom je. Ten syndrom socialistického oblékání a určitého nedostatku sebevědomí, což v nás bylo pěstováno a sílilo při setkání s každým západním cizincem, se těžko odbourává. Navíc tady ještě pořád přetrvávají jazykové i ekonomické bariéry.

Myslím, že to není nepodstatné, ostatně někde jsem četl, že ženy si na mužích ze všeho nejdřív všimnou oblečení, bot a hodinek. I když se to zlepšuje, určitě máme ve srovnání s Italy nebo Francouzi co dohánět.

Pokud jde o mě osobně, snažím se vypadat tak, abych neodpuzoval, nejsem typ nezávislého režiséra ve vytahaném svetru, myslím, že člověk se o sebe starat má. Jestli mám být konkrétní, tak boty si kupuji každý měsíc a mám je vždycky vyčištěné, ale hodinky nosím dlouho stejné

Obsáhlý rozhovor s Filipem Renčem přinese sobotní vydání deníku Právo.

Reklama

Související témata:

Související články

Filmový Román pro ženy míří do kin

Slavnostní předpremiéru měla ve středu večer v pražském kině Palace Cinemas Slovanský dům romantická komedie režiséra Filipa Renče Román pro ženy.

Výběr článků

Načítám