Hlavní obsah

Laura a její tygři a Čankišou tančí

Právo, Jaroslav Špulák
ČR

Nová alba vydaly na začátku podzimu skupiny Čankišou, Laura a její tygři, -123 min., Harlej a Traktor.

Foto: Lukáš Prokeš

Rytmus v našem těle žije a je tomu již pět let, co FLOW spatřila tento svět.

Článek

Největší sláva skupiny Laura a její tygři sahá na přelom 80. a 90. let minulého století a nové album Vyškrábu ti oči (EMI) potvrzuje její hudební i tvůrčí vyzrálost. Čerstvý písničkový materiál a třeba také přítomnost hostující (kdysi kmenové) zpěvačka Ilony Csákové definuje partu, jež nedýchá takovou energií jako kdysi a spíše směřuje ke spotřebnímu střednímu proudu.

Melodické nápady jsou přesto dobré, dechová sekce zachovává cosi charakteristického z historie, album příjemně plyne a neschází mu ani legrační hříčka v podobě písně Sociálně zaostalej. Bonusovými remixy kapela přitakává požadavkům doby, ovšem kdyby trochu více zlobila a našla dravost dávných let, byla by ještě silnější.

Čankišou ve světě world music

Brněnská skupina Čankišou na svém třetím albovém dítku Gamagaj (FT Records) táhne do exotického světa. Arabské hudební vlivy střídají indiánské motivy či názvuky ska, zpěvák Karel Heřman hovoří tzv. slunečním jazykem a celé je to předurčeno k radostnému tanci.

Kolekci charakterizuje hravost, se kterou Čankijové k tvorbě přistupují. Je pozitivní, že jejich výrazové prostředky neutrpěly studiovým konzervatismem.

-123 min. živě

Pražsko-pardubická skupina -123 min. vydala koncertní album XL Live (Indies Records) a potvrdila na něm, že právě na pódiích je velmi strhující.

V jejím zvuku jsou jazz rock, blues, funky i rock, ingredience podané s muzikantskou bravurou a uklidňujícím zpěvem kytaristy Zdeňka Bíny. Přítomnost hudebních hostů na šťavnatosti nahrávky ještě přidává a posluchač kapele jistě s radostí odpustí skutečnost, že vlastně nikdy nenapsala žádný klasický hit.

Harlej ztrácí tah, předjel ho i Traktor 

Rockový Harlej se na počinu Když chválím, tak sebe (EMI) zamotal do vlastních sítí. Touhu instrumentálně svou tvorbu vycizelovat pustil kupředu, zatímco neodolatelné hospodské melodie na novince ne a ne přijít. Vyjma úvodní skladby Přirození se Harlej v tom ohledu velmi trápí a deska působí dojmem jediné dlouhé a nenápadité skladby. Zvuky, které z ní vycházejí, je naopak radost vyslechnout.

Právě v melodických nápadech je o něco silnější severomoravská skupina Traktor. Na nahrávce ...s vlečkou se to lépe táhne (Popron Music) je jich spousta. Čerpá z jistoty tradiční zábavové tancovačky, přítomnost solidních hudebníků tomu dává nadhled.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám