Hlavní obsah

Krajčo namluvil Johna, Rašilov se chystá na Šabacha

Právo, František Cinger

Zájem posluchačů o audioknihy se dávno už neorientuje na zlatý fond Supraphonu nebo Českého rozhlasu. K mimořádným zážitkům nabízeným osobnostmi, od nichž by to každý nečekal, se připojila čtyři CD firem Fonia a Audiokniha, na nichž Richard Krajčo namluvil román Memento Radka Johna.

Článek

V roce 1986, kdy poprvé vyšel knižně, prolamoval tabu o „neexistenci“ drogově závislých. Úspěch byl mimořádný, prodalo se ho na milión kusů, vyšel v překladu v sedmi zemích. Režisér Petr Mančal dostal příležitost pracovat právě s Richardem Krajčem, který spolu s Borisem Carloffem složil k tak silným příběhům i hudbu.

„Memento byla má druhá ,knižní´ práce a dost jsem se na to těšil. Zase o zkušenost více, protože šlo spíš o herecké čtení, a tak jsem sám zvědav na výsledek,“ prozradil režisér po natáčení.

„Téma je stále hodně aktuální a docela mě zaráží, že z Mementa ještě není film. Asi se do toho pustím sám. Stálo by to za to. Vidíte, takové silné myšlenky to ve mně vzbudilo. Doufám, že stejně silné to bude i pro posluchače.“

Životní osudy narkomanů jsou si podobné za každého režimu

Radek John o své knize a názorech na drogy absolvoval stovky besed. „Memento je aktuální dodnes, protože životní osudy narkomanů jsou si podobné za každého režimu. Postavy knihy byli skuteční lidé, takže po vydání napsali svými osudy Memento II.“

To je také bonus pro posluchače. O čem by pokračování bylo, prozrazuje autor v nahrávce na závěr příběhu narkomanské party Michala Otavy.

Jazyk Šabacha je nepřetržitý sled vzpomínek, obrazů i asociací

K namluvení audioknihy se nechal získat i Saša Rašilov a je moc rád, že jde o dvě CD s prózou Šakalí léta Petra Šabacha. Dobře ji zná, v Hřebejkově filmu si zahrál „záporáka“ Peterku. Režii nahrávky vede Jiří Seydler a k dispozici by měla být v září.

„Je to pro mne návrat a pokračování cesty. Tehdy jsem o povídky nějak zavadil, ale byl pro mne důležitější scénář. Teď jsem si během nahrávání mohl porovnat Šabachův svět s tím, který potom vznikl na platně, a je to pro mne zajímavé srovnání,“ říká Rašilov.

„Petr Šabach není úplně nejjednodušší autor na čtení. Jeho jazyk je nepřetržitý sled vzpomínek, obrazů i asociací, kterými se vypráví konkrétní příběh. Je to vlastně záznam naprosto autentického mluveného projevu,“ dodal.

Reklama

Související články

Češi si pomalu zvykají na audioknihy

Většina Čechů zná audioknihy, tedy CD s textem namluveným profesionálním hercem, spíše z amerických filmů a seriálů. Trh je v ČR malý a zvukové knihy mají...

Výběr článků

Načítám