Hlavní obsah

Knižní veletrh představí literární Egypt

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedenadvacátý ročník Mezinárodního knižního veletrhu, který se uskuteční ve dnech 14. až 17. května na Výstavišti v pražských Holešovicích, přivítá jako čestného hosta Egypt. Novinářům to oznámila ředitelka veletrhu Dana Kalinová.

Foto: ČTK

Dana Kalinová, ředitelka veletrhu

Článek

Velvyslankyně J. E. Amany Fahmyová ocenila možnost představit v Praze literaturu země, ve které se zrodila starověká civilizace a národní identita nyní vychází ze soužití různorodých kultur a také náboženství. Přijede jedenáct autorů a autorek, mezi nimi i Chálid Al Biltagí, který přeložil do arabštiny Havlovu stať Moc bezmocných.

Na veletrhu bude představen sborník uvádějící egyptské povídky z let 1915 až 2015 a studenti arabistiky FF UK nabídnou divadelní představení podle románu nobelisty Nagíba Mahfúze Skandál v Káhiře, v němž se s detektivním příběhem vracejí do 30. let minulého století.

„Chtěli jsme představit něco nového,“ řekla Dana Kalinová, „a tak jsme připravili program Literární diaspora a Češi ve světě. Dáváme hlas lidem, kteří se dokázali prosadit ve světě.“

Vystoupí v něm mimo jiné Soňa Červená, Patrik Ouředník, Lubomír Martínek nebo Iva Procházková.

Na festival přijedou čtyři hosté z Ázerbájdžánu, dále Švýcar Charles Lewinsky, Polák Zygmunt Miłoszewski, Rus Vladimir Kantor, Norka Merethe Lindstromová či Slovák Anton Hykisch, jejichž knihy čeští čtenáři znají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám