Hlavní obsah

Kniha plná nitroglycerinu

Právo, Radim Kopáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komiks Nitro těžkne glycerinem kreslíře Jiřího Gruse (1978) a scenáristy Štěpána Kopřivy (1971) má skvělé doporučení: jako první česká knížka v žánru vychází najednou v originále a čtyřech cizojazyčných mutacích.

Článek

Za víceznačný titul autoři schovali kovově šedou science fiction jakoby vylovenou z poloviny 80. let minulého století: místem je vesmír někde mezi Zemí a Marsem, časem polovina prosince roku 2074 a hrdinou "morálně flexibilní psychopat" Richard Hackenbruder, který cítí svoji poslední životní šanci, a tak kudy chodí, tudy fixluje a "sklízí úrodu", čili topí své odpůrce v krvi.

Trochu v retro duchu je i Grusova kolorovaná kresba, zřetelně odchovaná klasickou malbou, jen posunutá směrem k estetice biomechanoidů H. R. Gigera nebo filmů Davida Cronenberga. Kopřivův scénář je sice banální, ale zároveň odpočátku chytlavý, šikovně přimíchávající tu hororové prvky, tu černý humor anebo trochu erotiky, tu lacinější výlet do hlubin hrdinovy duše.

Nitro těžkne glycerinem se díky paralelním vydáním po světě stane jednou z vizitek českého komiksu v zahraničí, a stane se jí především pro svoji univerzálnost: dějové kulisy lze totiž bez sebemenší újmy prostřídat a vesmír nahradit třeba pouští nebo New Yorkem, stejně jako jsou přenositelné typizované postavy, ať už jde o úřednici, šéfa, prostitutku nebo samotného Hackenbrudera. Zlí hoši a jejich problémy jsou prostě všude.

Štěpán Kopřiva, Jiří Grus: Nitro těžkne glycerinem Crew, 48 stran prodejní cena 249 Kč. 

Reklama

Výběr článků

Načítám