Hlavní obsah

Karel Gott hrál ve filmech nejčastěji sebe

Právo, Jaroslav Špulák

Již v šedesátých letech se začaly Gottovy písničky objevovat ve filmech. Byly součástí snímků Limonádový Joe (1964) či Starci na chmelu (1964). Gott nazpíval i píseň Jdi za štěstím z pohádky Jak se budí princezny (1977) či Kdepak ty, ptáčku, hnízdo máš? z pohádky Tři oříšky pro Popelku (1973).

Foto: Lenka Hatašová

Karel Gott jako kovář a Kamila Magálová v pohádce Když draka bolí hlava.

Článek

Později se objevil v nějaké roli například v Chytilové snímku Dědictví aneb Kurvahošigutntág (1992), Hřebejkově Nestydovi (2008), v Göblově Veni, vidi, vici (2009) či v Sedláčkově Dědictví anebo Kurva se neříká (2014). Většinou hrál ale sám sebe.

Hlavní roli měl ve filmu Hvězda padá vzhůru z roku 1974, kde ztvárnil moderní verzi Švandy dudáka. Velkou roli Lucifera si střihl v pohádce Zdeňka Trošky Z pekla štěstí. Známá je i jeho role v muzikálu Kdyby tisíc klarinetů, který byl uveden v roce 1964.

Loni se zhostil postavy kováře v česko-slovenské pohádce Když draka bolí hlava. Se svou dcerou Charlottou v ní nazpíval písničku, stejně tak se slovenskou hereckou kolegyní Kamilou Magálovou. Překvapením bylo, že po většinu filmu hovořil slovensky.

„Původně jsem dostal nabídku vybrat si ze dvou rolí, a to buď roli krále, nebo kováře. Nakonec jsem se rozhodl pro roli kováře, protože budu mít větší možnost zahrát si s dětmi. S Charlottkou, která mi bude sekundovat jako má pohádková vnučka Barborka, a s pohádkovým vnukem Tomíkem, kteří přijedou za babičkou a dědou do kovárny Pod dračí skálou a tráví tam prázdniny,“ říká o svém filmovém angažmá Gott.

Pohádku Když draka bolí hlava odvysílá německá televize MDR ve svém bloku o českém zpěvákovi 13. července. Příští rok by měla mít premiéru britsko-česká pohádka Bubeník a princezna, ve které se Gott představí také.

Již druhý celovečerní dokumentární film o zpěvákově životě letos natočila režisérka Olga Špátová. Ten první se jmenoval Fenomén Gott a uveden byl před deseti lety.

Může se Vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám