Hlavní obsah

Jubilejní Berlinale má i české zastoupení

Právo, Věra Míšková

Kanadsko-irský film Můj rok se Salingerem zahájí dnes večer v německé metropoli 70. ročník Mezinárodního filmového festivalu Berlinale. Na festival snímek kanadského režiséra Philippa Falardeaua doprovodí mimo jiné herečky Sigourney Weaverová a Margaret Qualleyová, které v něm hrají hlavní ženské role a měly by být ozdobami slavnostního zahájení přehlídky.

Foto: ČTK/AP

V Berlíně se vše chystá na velký filmový festival.

Článek

Ta se koná v nezvyklém čase, namísto začátku až na konci února. Ve dnech následujících až do 1. března se o Zlatého medvěda pro nejlepší film a Stříbrné medvědy v jednotlivých kinematografických profesích utká osmnáct snímků například z Německa, Francie, Itálie, USA, Brazílie, Koreje či Íránu.

Porotě vedené britským hercem Jeremym Ironsem se představí i řada koprodukčních filmů, třeba německo-nizozemský Berlin Alexanderplatz, korejský Žena, která běžela (The Woman Who Ran) nebo argentinsko-mexický Prchající (El Prófugo).

„Je to výsledek ročního promítání a rozhodování, přičemž hlavním kritériem byla umělecká kvalita. Jsou to filmy, které mají podle nás unikátní hlas,“ komentoval výběr z více než šesti tisíc přihlášených filmů Ital Carlo Chatrian, který je spolu s Nizozemkou Mariettou Rissenbeekovou novým šéfem festivalu. Ve funkci nahradili po osmnácti letech Dietera Kosslicka.

Soutěžní filmy jsou až na jeden dokument vesměs hrané, na rozdíl od loňska žádný neprodukovala streamingová služba a až na dva budou všechny uvedeny ve světové premiéře.

Česko bude zastoupeno novým filmem polské režisérky Agnieszky Hollandové Šarlatán, v němž hlavní roli léčitele Jana Mikoláška hraje Ivan Trojan (v mladším věku jeho syn Josef), koprodukčním snímkem Služebníci slovenského režiséra Ivana Ostrochovského a koprodukčním filmem Frem slovenské režisérky Viery Čákanyové.

V sekci Berlinale Classics bude uveden poválečný film Alfréda Radoka Daleká cesta.

Reklama

Výběr článků

Načítám