Hlavní obsah

Jsem superžena, zpívala Alicia Keys a měla recht

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Superwoman (Superžena) je jeden z velkých hitů americké zpěvačky Alicie Keys, která představuje absolutní špičku současné neo-soulové scény. V úterý vystoupila v hale na pražském Výstavišti a zanechala silný dojem.

Foto: Peška Stanislav, ČTK

Alicia Keys během koncertu krátce zahrála i na syntezátor, pak se ale vrátila k piánu.

Článek

Nešlo jen o perfektní zpěv a vizuální show. Rozhodující bylo, že uvolněná a energická Alicia Keys naživo nebudí pocit, že jen prodává jakýsi produkt, jak tomu u většiny R'n'B hvězdiček z MTV bývá.

Alicia je skutečná osobnost schopná skládat na piánu, má nad svým repertoárem kontrolu, a tak není úplnou loutkou v rukou producentů. Vypracovala se o třídu výše než např. mladičká Rihanna, která působí na pódiu jako cvičená opička poslouchající pokyny - teď se postav támhle, tohle zpívej, otočka, usměj se, zamávej. Patrně to souvisí i s tím, že Keys má klasické hudební vzdělání.

Alicia Keys v Prazefoto: ČTK/Peška Stanislav

Superžena se superkapelou za zády

Na první pohled je vidět, že svou kapelu dokonale ovládá a vybrala si do ní fantastické muzikanty a backgroundové zpěváky a zpěvačky (např. Jermaine Paul, který koncertu předskakoval s kytarou a ke konci si s Alicií střihl duet, je velkým objevem večera).

Když Alicia křikne na saxofonistu nebo trumpetistu "zahrej něco bluesy", můžete si být jistí, že to bude stát za to. Jazzové improvizace koncert nesmírně obohatily, dechy a kytara hrály o mnoho více, než je na deskách. Škoda, že kytara místy malinko zanikala v dusavých rytmech.

Alicia Keys v Prazefoto: ČTK/Peška Stanislav

Do čtvrt na jedenáct Alicia odzpívala pár starších skladeb a větší část aktuální desky As I Am - zazněla zmíněná Superwoman, Wreckless Love, Teenage Love Affair, I Need You. Na přídavek, který si hala vykřičela skutečně intenzivně, si nechala notoricky známý hit No One.

Pražský koncert potvrdil to, co mnozí díky internetu dávno tušili, totiž že Alicia Keys naživo je mnohem lepší než z CD. Tak se poznají skutečně dobří zpěváci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám