Hlavní obsah

Joe Cocker přivezl svou klasiku

Novinky, Stanislav Dvořák

Britský zpěvák Joe Cocker, který se stal už roku 1969 symbolem bílého soulu, navštívil v neděli Prahu a potěšil cca 5000 fandů svými vynikajícími starými hity.

Foto: Petr Horník, Právo

Joe Cocker

Článek

Na koncerty Joe Cockera se chodí mimo jiné zavzpomínat, čemuž zpěvák přizpůsobil svůj repertoár. Na úvod představil albovou novinku Fire It Up, koncert se ovšem nesl v duchu Best of, vládla tedy sedmdesátá a šedesátá léta a jeden plnohodnotný hit střídal druhý - Feelin Alright, You Can Leave Your Hat One, When the Night Comes, Come Together, Up Where We Belong, You Are So Beautiful...

K závěru samozřejmě nemohla chybět notoricky známá beatlesácká With a Little Help from My Friends, přenášející auru Woodstocku do 21. století, a program uzavřela skladba Cry Me a River.

Joe se vzdal velkých efektů, na neokázalé scéně se zpěvák objevil takřka nenápadně, pozvolným krokem. Nebylo možné si nevšimnout, že na jeho výkonu se už podepisuje únava, hýbal se minimálně a chvíli mu selhával hlas. Zejména u You Are so Beautiful bylo až příliš slyšet, že některým tónům nedokáže dát plnou barvu, jakoby nestačil dechově. V tom případě ale zpěv vyvažovaly dvě vokalistky, jejichž hlasy perfektně ladily a maskovaly drobné nedostatky frontmana. Jejich projev prozrazoval poctivou gospelovou školu.

Foto: Petr Horník, Právo

Vokalistky odváděly dokonalou práci a zamaskovaly drobné nedostatky.

V doprovodné skupině o sobě dával hlasitě vědět saxofonista, kytarová sóla byla spíše umírněná a kratší. Žádný z muzikantů příliš neexhiboval a podřídil se konceptu koncertu, který měl být přehlídkou prověřených hitů a také jí byl.

Přestože koncert byl na sezení, finále donutilo Cockerovy věrné příznivce povstat a nahrnout se blíže k pódiu, odkud ho vyprovodili dlouhým potleskem. Ten jim na oplátku slíbil návrat do Prahy.

Celkové hodnocení: 80 %   

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám