Hlavní obsah

Jiráskův Hronov ve znamení osmiček

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tradiční letní přehlídka vrcholného amatérského divadla Jiráskův Hronov se letos odehraje ve znamení osmiček. Nejenže se koná její 88. ročník, ale symbolicky připomene i minulé ročníky z let, jejichž letopočty končily osmičkami: od roku 1938 přes pohnuté roky 1948, 1968 až po nedávnou minulost v roce 2008.

Foto: Ivo Mičkal

Jiráskovo divadlo v Hronově.

Článek

Přehlídka, která má nové červenobílé logo, nabídne od 3. do 11. srpna třicet dva nejlepších domácích inscenací, jež prošly sítem krajských a národních přehlídek. Kromě klasiky, jako jsou Evžen Oněgin anebo Její pastorkyňa, se v programu objeví řada autorských projektů souborů z Ostravy, Karlových Varů, Plzně, Mostu, Ostrova, Volyně, Suchdola nad Lužnicí, Dobřichovic, Jaroměře, Žamberku, Českého Krumlova, Lázní Toušeň, Pardubic i Prahy. Vedle klasické činohry to budou tanec a pantomima, hudební divadlo, loutky či poezie.

Ani letos nebudou scházet zahraniční hosté. Soubor z islandského Reykjavíku uvede Krále Ubu, italský soubor Dimidimitri klaunskou show Ches Dimi a slovenské Divadlo mladých Šesť Pé inscenaci Svetlo je ako voda.

Mnoho zajímavých inscenací, koncertů, výstav a dalších akcí pro děti i dospělé pak přináší doprovodný program. První z nich bude již v pátek večer inscenace Shakespearovy komedie Sen noci svatojánské v podání hronovského souboru.

Součástí Jiráskova Hronova jsou každoročně i dílny, diskusní kluby a semináře, v nichž účastníci pod vedením zkušených lektorů získávají znalosti v oborech, jako je herectví, zpěv, pohyb, pantomima, jevištní řeč, scénografie, tvorba scénáře a řada dalších, anebo si mohou v Problémovém klubu vyměnit názory na zhlédnutá představení.

Loňský Jiráskův Hronov navštívilo 11 636 diváků a v seminářích pracovalo 222 divadelníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám