Hlavní obsah

Jiráskův Hronov pandemie nezastavila, začíná 90. ročník

Právo, Vladimír Plesník
Hronov

Nejprestižnější přehlídku ochotnického divadla Jiráskův Hronov koronavirus nezastavil. Letos 90letý festival, počtem nepřerušených ročníků možná nejstarší na světě, proběhne v tradičním termínu od 31. července do 8. srpna.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Hronov ožije navzdory pandemii ochotníky i diváky.

Článek

Galapřehlídku her v podání ochotnických souborů museli pořadatelé zabezpečit před šířením nákazy. Omezení v podobě dvou namísto obvyklých čtyř hlavních scén ani povinné roušky v hledišti Jiráskova divadla a sále Josefa Čapka dramaturgii festivalu na lesku ale neuberou.

„Kapacita žádného z divadelních sálů nedosahuje nadiktovaného počtu pěti set diváků. Množství lidí na veřejných prostranstvích zůstává neomezené. Nikdo se nemusí obávat, že mu bude vstup do festivalového dění odepřen,“ tvrdí ředitelka hronovského infocentra Šárka Čmelíková.

Ochranné prostředky

Pořadatelé museli zajistit kvanta ochranných prostředků. „Včas jsme se předzásobili dezinfekcí i rouškami. Místa, kde se pořadatelé setkávají s návštěvníky, jsme vybavili ochrannými plexiskly,“ přiblížila Čmelíková.

Mimořádná opatření se nepromítla do cen vstupenek na jednotlivá představení. Lístky budou od padesáti do sto třiceti korun. Šanci se předvést na prknech Jiráskova Hronova letos dostaly divadelní soubory, jež kvůli covidu nemohly projít soukolím postupových přehlídek. „Nominovaly se soubory z přehlídek, které se stačily uskutečnit. Jinak se postupovalo na základě doporučení. Kvalitu festivalu covid nepoznamená,“ slibuje Čmelíková.

Na Polívku, Shakespeara i Lucernu pod širým nebem

Kultura

Přibližně poloviční bude počet odehraných her na hlavních scénách. Souborů se letos představí zhruba o třetinu méně, než bývá na Jiráskově Hronově zvykem, a scházet budou zahraniční divadelníci. Stejně jako před pěti lety nezakončí festival ohňostroj, který se tehdy neuskutečnil kvůli suchu. Dnes ohňostrojovou show, na níž pořadatelé nemohou zajistit předepsané množství diváků, zhatil covid.

Bohatý doprovodný program

Přehlídku toho nejlepšího z nabídky ochotnického divadla otevře komedie Světáci v podání Divadelního souboru Kolár z Police nad Metují. Příbramské divadlo A. Dvořáka předvede původní hru Milana Uhdeho a Miloše Štědroně Balada pro banditu.

Jitka Smutná: Můj coming out byl protest, za který jsem dostala odplatu

Styl

Doprovodný program vyplní řada koncertů, dětská představení, workshopy nebo všudypřítomné pouliční pohybové divadlo KVELB.

Reklama

Výběr článků

Načítám