Hlavní obsah

Jan Švankmajer chystá filozofický horor

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Režisér, výtvarník a surrealista Jan Švankmajer, jehož díla jsou ozdobou mezinárodních festivalů, chystá nový celovečerní film. Uvedl to minulý čtvrtek na tiskové konferenci k zahájení expozice Paměť animace, animace paměti v Galerii města Plzně, na níž vystavuje společně se svojí ženou Evou.

Foto: Josef Zajíc

Mistrovství České republiky v atletice. Ostrava 2.8.2014: Skok o tyči. Vyhrála Jiřina Svobodová - USKPR - 450 cm

Článek

Film s názvem Šílení se bude odehrávat v blázinci. „Půjde o alegorii tohoto světa, kde se střetávají různé přístupy, od absolutní svobody až po manipulaci s lidmi totalitním systémem,“ řekl Švankmajer. Nápad podle jeho slov vznikl už v roce 1970, ale tehdy byl nerealizovatelný.

K ději se Švankmajer inspiroval motivy ze dvou povídek Allana Edgara Poa a úvahami markýze de Sade. „Chci opět kombinovat animované pasáže s hraným filmem. Bude to ale jinak než u Otesánka. Kdybych tady animované pasáže odstranil, tak se jako by nic neděje, ale ubralo by to filmu jinou polohu, takovou tu ne dobře a jednoznačně čitelnou, která je jen pocitová,“ dodal režisér. Budoucí film označil za „filozofický horor“.

Švankmajer uvedl, že už čtyři roky shání na projekt peníze: „Evropský film je dnes průmysl, z velké části ovlivněný Amerikou, a když chcete dělat nekomerční tvorbu, tak se na to prostředky opatřují velmi těžko.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám