Hlavní obsah

Jak se tenkrát žilo v Lidicích i v Ravensbrücku

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Bylo mi šestnáct, když mi zastřelili tatínka. Bylo mi devatenáct, když jsem se to dozvěděla,“ vyznává se Jaroslava Skleničková ze vzpomínek na předválečné Lidice, na věznění v kladenské škole, v koncentračním táboře Ravensbrück, kde byla s maminkou, babičkou, sestrou, tetou i dalšími lidickými ženami.

Foto: nakladatelství Vega-L

Vzpomínky Jaroslavy Skleničkové nejen na předválečné Lidice

Článek

Vzpomínky mě stále tíží (Nakladatelství Vega-L, 100 stran, 150 Kč) je název již druhé její knížky. První se jmenovala Jako chlapce by mě zastřelili. Ve spolupráci s Janou Vrzalovou se vrátila do chvil, které ji budily ze sna celý život. Přiznala se, že jí v tom pomohla Polka Wanda Półtawská, oběť nelidských pokusů nacistů na lidech: „Zkusím to jako ona. Ze všeho, co mne dosud tíží, se vypíšu.“

Znovu ožívají lidické oběti, její pes Šmudla, kamarádka Věnka Puchmeltrová, která s bandaskou spěchá pro mléko k Suchým, strejda Kozel, který se vrací s žebřiňákem taženým kravami… Nikdo z nich nacistické běsnění nepřežil.

Tahy pomyslného štětce, jímž autorka kreslí charaktery, jsou jednoduché, přímé, o to však působivější. Vypovídají těžko představitelné.

Onu hrůzu, že se o smrti svých mužů, synů, bratrů na dvoře Horákova statku všichni dozvěděli až po válce. Rozdělení, chtělo by se říci až sociální, Jaroslava poznala i v táboře v Ravensbrücku, kde si nebyly všechny vězenkyně rovny. Kdosi dostával od Mezinárodního Červeného kříže balíky s jídlem a za pamlsky si nechával od druhých sloužit…

Smutné jsou zážitky z poválečné doby, kdy se do republiky vrátila se zkušeností třicetileté, nicméně s duší stále šestnáctileté dívky.

K zamyšlení vedou i slova, že by se při červnové tryzně mělo nad hroby mužů a chlapců spíš mlčet, než mlátit podobnou slámu slov bez větší empatie k tehdejší hrůze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám