Hlavní obsah

Improvizátoři z IQ+1 pokřtí třetí desku

– Praha

Jeden z nejvýznamnějších tuzemských souborů zaměřených na totální improvizaci IQ+1 letos vydal třetí album Conversaphone Plus. Pokřtí ji ve středu na koncertu v pražském klubu Punctum.

Foto: Mappa

Obal alba IQ+1

Článek

IQ+1 sice za osm let existence změnili obsazení, postupně z nich odešli cellista Miroslav Posejpal, houslistka Jana Kneschke i tanečnice Kateřina Bilejová , ale experimentující kvinteto si udržuje stále udržuje původní přístup. Staví na improvizaci a vytvářejí abstraktní koláže, kde se tóny a freejazzové výkřiky mísí s ruchy, prskáním a praskáním a bubláním nebo cinkotem i zvuky z gramofonu, přičemž se vždycky inspiruje samotným prostorem, kde hraje.

Turntablista Georgij Bagdasarov, hráči na syntezátory Michal Zbořil a Jaroslav Tarnovski spolu s trumpetistou Petrem Vrbou a Veronikou Hladkou stále podávají, jak říkají „nekompromisní elektroakustickou zprávu o vitálním stavu české impro scény, která se vyhýbá iritující nástrojové exhibici a egocentrické hluchotě.“

Třetí desku Conversaphone Plus vydal slovenský label Mappa.

Na křtu jako hosté vystoupí vídeňský kytarista a skladatel Burkhard Stangl, který spolupracoval s Christianem Fenneszem i Johnem Butlerem a pražský elektronický projekt White Wigwam.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám