Hlavní obsah

Herečka Jiřina Jirásková byla propuštěna do domácího ošetřování

Praha

Herečka Jiřina Jirásková už je v domácí péči. Ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze byla propuštěna v pátek odpoledne po téměř pěti týdnech hospitalizace. Populární herečku přijali do nemocnice ve velmi vážném stavu 19. září, ještě ve stejný den prodělala náročnou operaci dutiny břišní. Ta byla v jejím případě už pátou v posledních dvou letech.

Foto: Pavel Kolský , Právo

Jiřina Jirásková

Článek

Po operaci byla Jirásková na jednotce intenzivní péče udržována v umělém spánku a teprve po delší době ji mohli lékaři odpojit od přístrojů. Osmasedmdesátiletá herečka byla v péči odborníků kliniky anesteziologie a resuscitace, v posledních dnech ležela na metabolické jednotce III. interní kliniky.

Když se zdravotní stav Jiřiny Jiráskové zlepšoval, měla radost z řady návštěv. V nemocnici ji osobně pozdravily například zpěvačka Lucie Bílá, kolegyně Kateřina Brožová, Dagmar Havlová a Jana Brejchová, hodně zdraví jí popřál Jaromír Hanzlík. Potěšil ji režisér Jiří Adamec, který s ní několik let natáčel seriál Pojišťovna štěstí.  

Pravidelně za ní chodil i Jindřich Gregorini, ředitel pražského Divadla na Vinohradech, jehož členkou je od roku 1951 a v 90. letech tu deset sezón působila jako ředitelka.

Slíbila, že zvolní

"Oběma jsem slíbila, že pracovně zvolním a omezím počet svých inscenací v repertoáru. Budu dělat jen něco a budu se šetřit," řekla Jirásková před týdnem. Ve vinohradském divadle krátce před hospitalizací zkoušela s uměleckým šéfem Martinem Stropnickým jevištní verzi filmu Federika Felliniho Zkouška orchestru. Inscenace, v níž roli harfenistky alternuje s Lucií Polišenskou, měla premiéru tento čtvrtek a setkala se s dobrým ohlasem publika.  

I když Jirásková hodlá své pracovní nasazení revidovat, rozhodně si prý nechce nechat ujít roli předsedkyně Evropského parlamentu v připravované autorské inscenaci Jiřího Havelky z pražské Ypsilonky. Ten na Vinohradech pohostinsky připraví úpravu Tylovy Fidlovačky s podtitulem Český příspěvek integrované Evropě. Premiéru má mít koncem sezony.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám