Hlavní obsah

Herec Armin Mueller-Stahl zvláštním hostem karlovarského festivalu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Herec Armin Mueller-Stahl je očekáván na slavnostním zahájení 43. ročníku MFF Karlovy Vary jako zvláštní host. V Galerii umění pak bude 6. července slavnostní vernisáží zahájena výstava jeho obrazů a herec rovněž převezme Cenu města Karlovy Vary.

Foto: ČTK

Německý herec Armin Mueller-Stahl

Článek

Na karlovarský festival se známý herec vrací po jedenácti letech, v roce 1997 byl hostem 32. ročníku MFF KV. Pamětníci pak vzpomínají na návštěvu mladého umělce již v roce 1962.

Světově proslulý herec a režisér Armin Mueller-Stahl (nar. 1930) pochází z pruského města Tylže. Uměleckou kariéru začínal v Berlíně, kam se rodina po válce přestěhovala. Po krátkém období, kdy působil jako hudební pedagog, byl v roce 1952 přijat do prvního hereckého angažmá v berlínském Theater am Schiffbauerdamm.

V šedesátých a sedmdesátých letech patřil k nejobsazovanějším filmovým a televizním hercům bývalé NDR. Po podpisu petice na podporu politicky pronásledovaného zpěváka Wolfganga Biermana mu však byla znemožněna další umělecká činnost a Armin Mueller-Stahl v roce 1979 emigroval do tehdejšího Západního Berlína.

Jeho kariéra úspěšně pokračovala i v nových podmínkách, zvláště poté, kdy se jako jeden z mála evropských neanglických herců výrazněji prosadil v Hollywoodu.

Točil s Wajdou i s Jarmuschem

Z bohaté filmografie nelze pominout práce s R.W. Fassbinderem (Lola, 1981, Touha Veroniky Vossové, 1982), A. Wajdou (Láska v Německu, 1983, ) I. Szabó (Plukovník Redl, 1984). V USA pracoval mimo jiné s Costou-Gavrasem (Hrací skříňka, 1989), J. Jarmuschem (Noc na Zemi, 1991), B. Augustem (Dům duchů,1995). V našich kinech jsme jej naposledy mohli vidět ve filmu Davida Cronenberga Východní přísliby (2007).

V roce 1996 se postavil na druhou stranu kamery a natočil podle vlastního scénáře film Gespräch mit dem Biest (Rozhovor s bestií), v němž si zahrál postavu Adolfa Hitlera. V současné době se v Německu chystá premiéra nového přepisu románu Thomase Manna Buddenbrookové (Die Buddenbrooks) v režii Heinricha Breloera, kde A.Mueller-Stahl. Ztvárnil ústřední postavu Johanna „Jeana“ Buddenbrooka.

Za své herecké role získal řadu prestižních ocenění – včetně Stříbrného medvěda na Berlinale 1992 za titulní úlohu v dramatu Utz, natáčeném také v Praze, a nominace na Oscara za ztvárnění úlohy otce v dramatu Záře (1996).

Výstava Menschenbilder

Výstava nazvaná Armin Mueller - Stahl: Menschenbilder (Obrazy lidí) proběhne v Galerii umění Karlovy Vary od 6. července do 5. září 2008. Jde o první a exkluzivní prezentaci výtvarných prací Armina Muellera-Stahla v Čechách. Ve Spojených státech amerických, v Itálii a především v rodném Německu se však už představil v řadě galerií a muzeí jako malíř, kreslíř a grafik.

Karlovarská výstava jej přiblíží jako výtvarného umělce, který se nedá zaškatulkovat do populární kategorie "malujícího herce". Vyzrálost malířského projevu, exaltovaný rukopis, suverénní kresebná zkratka i dokonalé zvládnutí grafických technik, to vše je důkazem, že je v tomto oboru nejen mimořádně nadaný, ale že se na tomto poli pohybuje řadu let a s mimořádným zaujetím.

Karlovarská expozice dvaceti pěti obrazů středních a větších formátů je doplněna několika desítkami kombinovaných technik, kreseb, skic a grafických listů představujících nejen témata z oblasti filmu ("Night on Earth, Day on Earth", "Utz") a divadla ("Tři sestry", "Urfaust"), ale i portréty ze světa hudby ("Antonín Dvořák", "Petr Čajkovský", "Franz Schubert"), malířství ( "Lukas Cranach", "Leonardo da Vinci", "Tizian") i literatury a filozofie ("John Steinbeck", "F.Nietzsche").

Reklama

Související články

Do Karlových Varů míří Nick Nolte

Slavný americký herec Nick Nolte osobně uvede na letošním MFF Karlovy Vary světovou premiéru biografického dokumentu Nick Nolte: No Exit, který natočil režisér...

Výběr článků

Načítám