Hlavní obsah

Helena Vondráčková: Aby se z písně stal hit, musí se jí pomoci

Právo, Vladimír Koloničný, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Helena Vondráčková vydává DVD Já půjdu dál (1968–2010). "Nejhorší na přípravě nového počinu bylo prokousat se takzvaným předvýběrem. Čerpali jsme především z archívu České televize a ten je ohromný. Podařilo se nám to zpestřit některými aktuálními záznamy a také obrázky z filmů. Získali jsme třeba písničku Slza z tváře padá z filmu Šíleně smutná princezna z roku 1968," řekla Helena Vondráčková v rozhovoru pro Právo.

Článek

Pro DVD jste čerpala především z archívních televizních záznamů. Jsou ještě dost bohaté pro případné další podobné počiny?

Jsou velice bohaté. Kdybychom vydali pět DVD, tak v televizních archívech ještě další písničky zbudou. Nejhorší na přípravě nového počinu bylo prokousat se takzvaným předvýběrem. Čerpali jsme především z archívu České televize a ten je ohromný.

Podařilo se nám to zpestřit některými aktuálními záznamy a také obrázky z filmů. Získali jsme třeba písničku Slza z tváře padá z filmu Šíleně smutná princezna z roku 1968. Podařilo se nám také získat skladbu Kam zmizel ten starý song ze Zpívajícího filmu. V roce 1972 ho natočil Vladimír Sís a já v ní zpívám s Waldemarem Matuškou. Je to taková nostalgická vzpomínka.

Vyklubalo se při přípravě DVD více podobných vzpomínek?

To víte, že ano. Písnička Jsem Bůh i ďábel je podle mě velice nadčasová a má i zajímavé videoklipové zpracování, které připomíná obrazy Hieronyma Bosche. V roce 1970 za mnou přišel Josef Vobruba, dirigent tehdejšího Tanečního orchestru Československého rozhlasu, přehrál mi ji a já byla naprosto nadšená. Skladba má obrovské charisma a v mé tvorbě představuje takový bonbónek.

Písnička Ostrovy pokladů z roku 1970 mi zase připomíná mou první samostatnou dlouhohrající desku Ostrov Heleny Vondráčkové.

V minulosti jste se podílela na řadě televizních pořadů, některé byly i vaše samostatné. Neměla byste chuť v nějakém podobném účinkovat také dnes?

Dobře, že se mě na to ptáte. Jaké pravidelné pořady máte na mysli? Televize přece všechny stáhly z nabídky a tvrdí, že o ně není zájem. Já si to ale nemyslím, a navíc mám pocit, že možná nastane změna. Zaregistrovala jsem, že například na TV Barrandov se některé tradiční pořady vracejí.

Když tato stanice odvysílala můj koncert Muzikálové a filmové melodie ze Státní opery, musela ho pro velký zájem třikrát opakovat. Problém tedy asi není v (ne)zájmu fanoušků. Věřím, že se zase začnou hudební pořady vyrábět.

Je pro ně dost zajímavých interpretů?

Televize neustále chrlí jednu vyhledávací soutěž za druhou a objevují desítky nových a talentovaných zpěváků. Kde ale mají vystupovat, když hudební pořady byly z velké části zrušeny a rádia je také odmítají hrát?

Všimla jsem si, že některé české stanice často demagogicky odmítají hrát novinky, protože chtějí hrát hity. Aby se ale z písničky stal hit, musí jí někdo pomoci. A to by měla být rádia.

Uvažujete už o nové desce?

Momentálně ne, protože mé poslední album Zůstáváš tu se mnou je z předloňského roku a já mám pocit, že spousta lidí vůbec neví, že vyšlo. Chtěla bych se ještě soustředit na jeho propagaci. Na letošní podzim ale chystám dvojalbum světových i českých muzikálových a filmových melodií natočených se symfonickým orchestrem.

Muzikálové a filmové melodie jsou váš úkrok od středního proudu, ve kterém se pohybujete především. Je to příjemné?

Vždycky mě bavilo odskočit si do nějaké úplně jiné polohy, než v jaké mě posluchači znají. Na DVD Já půjdu dál je to třeba ve scénce z pořadu Možná přijde i kouzelník. Na albu Zůstáváš tu se mnou mi zase jednu písničku napsal Pepa Vojtek. Je pro mě dost neobvyklá, a la Tina Turner.

Chystáte už tradiční narozeninový a vánoční koncert?

Narozeninový se uskuteční 9. června v pražském Divadle Hybernia. Vánoční se odehraje 18. prosince v pražské Lucerně a bude vypadat jinak než v minulých letech. Nedávno jsme totiž udělali s Michalem Davidem společný koncert v Liberci. Dopadlo to velmi dobře a my jsme se domluvili, že spolu absolvujeme i další vystoupení. Jedno z nich také na Vánoce v Lucerně. Bude to mega a bude to jízda. Trochu to roztočíme.

Nedávno jste se vrátila z pobytu na Floridě. Odpočinula jste si tam?

Bylo to úžasné, prodloužili jsme si léto. Denně jsme sportovali, pozorovali jsme delfíny, jezdili na lodi, na skútrech nebo vodních lyžích a navštěvovali jsme známé. Bydleli jsme u přátel a také jsme dávali trochu dohromady náš domeček.

Když jsme po zimě konečně všechno shrabali a vyčistili, přišlo tornádo. Museli jsme tedy začít s úklidem úplně znovu. Naštěstí jsme tam měli příbuzné, kteří nám pomohli. Jinak jsme si ale Floridu užívali.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám