Hlavní obsah

Havajský "Cohen" byl tak trochu divný týpek

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Israel Kamakawiwo'ole byl jednou z nejpodivnějších postav v hudebních dějinách. Neobvykle talentovaný a neobvykle ošklivý třistakilový chlap s ukulele v osmdesátých letech prorazil v Americe a později dosáhl miliónových prodejů svých intimních etno-popových balad. Zemřel velmi mladý kvůli své extrémní obezitě.

Článek

Záhadný outsider popu se narodil v roce 1959 a koncem sedmdesátých let založil se svým bratrem skupinu Makaha Sons of Niʻihau. Koncertoval hlavně v USA a postupně se stal velkou hvězdou. Od devadesátých let hrál sólově. Desky Ka ʻAnoʻi a Facing Future dosáhly fantastických úspěchů - jen v USA se druhé jmenované prodalo milión kopií. Nedlouho poté (1997) Israel v jedné havajské nemocnici přestal dýchat.

Výběrovka Somewhere Over the Rainbow přináší největší hity havajského zpěváka s velkou duší i tělem. Najdete na ní nejjednodušší akustické písně i orchestrální popové hity. Mezi všemi vyniká hlavně coververze velmi stařičké Somewhere Over the Rainbow, jež zněla už před druhou světovou válkou ve filmu Čaroděj ze země Oz.

Kamakawiwo'ole se těžko k někomu přirovnává. Zkuste si třeba představit, že Leonard Cohen a Frank Sinatra dělají na Havaji world music, a nebudete daleko od pravdy. Jeho mužný, zdrženlivý ale i roztřeseně dojemný hlas každopádně hned rozeznáte od ostatních.

Celkové hodnocení: 75 %

Reklama

Výběr článků

Načítám