Hlavní obsah

Funk, etno, elektronika, rock a blues. Pražské ulice ožijí desítkami koncertů

Novinky, Stanislav Dvořák

United Islands, největší český festival, který nabízí všechny koncerty zdarma, vypukne ve čtvrtek klubovým předprogramem. O víkendu už můžete přímo v pražských ulicích na desítce pódií slyšet všechny druhy nestředoproudové muziky z celé Evropy.

Foto: Kraak a Smaak

Kraak a Smaak: starý dobrý funk & soul základ osolený elektronikou

Článek

Po čtvrteční klubové noci vyražte k Vltavě, koncerty se totiž konají hlavně na Kampě a na Střeleckém a Slovanském ostrově.

Hlavní program festivalu zahajuje polská etno-punková R.U.T.A (19.30 na Kampě) a britská hippie skupina Haight Ashbury, která vás vezme na „trip“ do krajin halucinogenních kalifornských šedesátek se vším, co k tomu patří. Folkové, bluesové a rockové podklady zastřešují vícehlasy jak od Mamas & Papas. Začínají ve 20.00 na Střeleckém ostrově.

Foto: United Islands

Haight Ashbury

Na okolních pódiích můžete v pátek potkat už odpoledne české Zrní, Republic of Two nebo skupiny Romano Drom a Štěpán Markovič Gipsy Groove. Dále zahrají Jana Lota, Toyen, Tichá dohoda či Monika Načeva.

V sobotu následují desítky kapel po celý den. Za hlavní zahraniční hvězdu by se dali označit nizozemští Kraak & Smaak, kteří si jistě najdou příznivce mezi fanoušky Jazzanovy, Prodigy a podobných projektů. Starý dobrý funk & soul se u nich mísí s aktuální elektronikou, ohlušujícími beaty funkového, hip-hopového i trip-hopového rázu. Začínají ve 20.45 na Střeleckém ostrově.

Dále se můžete těšit na nejslavnější estonskou indie kapelu Roovel Oobik, na Time Switch (bývalí členové NOHA) nebo melancholické Švédy Baron Bane.

Směs ska, reggae, punku, popu, hip hopu, latino a funku hraje mezinárodní parta CCTV Allstars založená před čtyřmi lety. Hraje v ní mimo jiné bývalý basák -123 minut Fredrik Janáček. Ostatní jsou z Anglie, Kanady, Brazílie či Mexika.

Nenechte si ujít ani nejlepší slovenskou bluesovou sestavu ZVA 12-28 Band a také brněnské funky Gulo Čar nebo pop-jazzové Lanugo. Dále přijedou Jazzstepa, Zapaska, Discolado, Please the Trees, Hobex, Ali Warren Band, Sun Trio nebo Maxime Bender 4tet.

Hudební program zakončí v pátek i v sobotu oficiální after party, která se koná vždy od 22:30 v klubu MeetFactory. Sobotní večírek nabídne kanadské funky breakbeatové duo The Funk Hunters.

V sobotu platí uzavírka pro automobilovou dopravu, která se týká Janáčkova nábřeží a Mostu Legií (od půlnoci z pátku na sobotu 23. června až do skončení festivalu).

"Kromě tradičních hudebních koncertů se na festivalu uskuteční finále Air Guitar a na improvizační souboj muzikantů z festivalu Fénix Frivol Battle. Na Reflex Stage na Žofíně se bude odehrávat politický kabaret Blonďatá bestie a rapový souboj. Na festivalu také vystoupí vítěz českého YouTube Festu, který dává mladým českým kapelám šanci vystoupit na největších českých festivalech. Na Janáčkově nábřeží dostanou v rámci Open Miku opět příležitost sóloví písničkáři, ale i odvážlivci z publika, kteří si tak zažijí svých pár minut slávy," dodala za United Islands Barbora Šubrtová.

Pořadatelé mysleli i na rodiny s dětmi, takže v areálu je kromě jiného připravena festivalová školka nebo dětská bojovka Cirkus hledá principála, která bude umístěna na Dětský ostrov. Janáčkovo nábřeží se opět promění v pěší zónu, která nabídne gastronomický boulevard, stánky s designem a módou mladých českých tvůrců nebo pouliční divadlo.

Více na www.unitedislands.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám