Hlavní obsah

Freddie Mercury má muzeum na Zanzibaru

Novinky, Stanislav Dvořák

Frontman skupiny Queen žil v dětství na Zanzibaru a nyní tam má také vlastní muzeum. Starý dům v zanzibarském Stone Townu navštívil i kytarista Queen Brian May.

Foto: Profimedia.cz

Freddie Mercury

Článek

Návštěvník muzea tam najde staré fotografie, novinové články a velké černé piano, na které kdysi brnkal malý kluk jménem Farrokh Bulsara. Etnický Peršan strávil na Zanzibaru jen pár let, pak se rodina odstěhovala do Velké Británie. Farrokh nastoupil na vysokou školu, začal experimentovat s rockem a přejmenoval se na Freddieho Mercuryho.

Jeho popularita je natolik trvalá, že se desky Queen prodávají i desítky let po zpěvákově smrti a film Bohemian Rhapsody způsobil v roce 2018 novou vlnu mercuryovského šílenství. Mercuryho hrál ve filmu Rami Malek a dostal za to Oscara.

Foto: Profimedia.cz

Skupina Queen v sedmdesátých letech

Zanzibarský podnikatel Javed Jafferji je spolumajitelem Muzea Freddieho Mercuryho. V osmdesátých letech také studoval v Londýně a stal se fanouškem Queen. Připomíná, že skoro nikdo nevěděl o Freddieho zanzibarských kořenech, protože on sám o tom moc nemluvil a na ostrov se už nevrátil.

Queen a nádobí. Nová domácí verze hitu Under Pressure

Kultura

Jafferji si v roce 2002 otevřel v bývalém domě Bulsarových malý obchůdek se suvenýry. Až po filmu Bohemian Rhapsody a návštěvě kytaristy Briana Maye se rozhodl, že to rozjede ve velkém.

Spojil se s Queen Productions a vybudoval opravdové muzeum. Bohužel ho otevřel na konci roku 2019, přišla pandemie a podnikatelský záměr moc nevyšel. Teď snad konečně muzeum bude fungovat.

Foto: Profimedia.cz

Rok 2020: Malý chlapec si hraje na Mercuryho.

Zároveň ale Jafferji přiznává, že převážně muslimský Zanzibar by mohl mít problém s výstředním Freddiem Mercurym a jeho zcela zjevnou homosexualitou.

Po Queen jde do kin Elton. S růžovým pérem na klobouku

Kultura

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám