Hlavní obsah

Festival Lustr se poprvé otevřel i komiksu

Právo, Eva Vejdělková

Poprvé ve své sedmileté historii představuje festival Lustr upozorňující na mladé talentované ilustrátory také autory komiksu. V Hybernském Kampusu v centru Prahy nabízí ještě během dneška a zítřka ke zhlédnutí tvorbu více než čtyřiceti mladých umělců z Česka i zahraničí.

Foto: Martina Fischmeister

Martina Fischmeister, komiks La Loba, 2020

Článek

Festival se snaží poskytnout ilustrátorům platformu, na které by si mohli předávat zkušenosti, a veřejnosti se zároveň snaží ukázat, že umělecká ilustrace nachází místo i v komerční sféře.

První tři ročníky se konaly pod záštitou knihkupectví PageFive, které za festival a další výstavní činnost získalo cenu Czech Grand Design 2016 v kategorii Obchod roku. Od roku 2017 se akce koná také ve spolupráci s Filozofickou fakultou Univerzity Karlovy, která pro ni poskytuje prostory v centru města.

Z přihlášených zájemců letos vybrala odborná porota poprvé také více než dvacet autorů zabývajících se komiksem. Jednou z vystavujících je i malířka a ilustrátorka Martina Fischmeister, jež v premiéře představuje svůj komiks La Loba inspirovaný knihou Ženy, které běhaly s vlky od Clarissy Pinkoly Estés.

„Hned u první povídky La Loba mě zaujaly motivy divokosti a zrození života, které neodmyslitelně patří k ženství. Už při čtení se mi začaly samy od sebe vybavovat obrazy, a tak jsem povídku hned zpracovala do komiksu,“ vysvětluje autorka.

Původně jde o starou indiánskou legendu, která vypráví o čarodějnici sbírající v poušti vlčí kosti. Ve své jeskyni z nich pak s pomocí magického rituálu přivádí vlky zpátky k životu. Oživlé zvíře pak vyběhne z jeskyně a postupně se promění ve smějící se ženu.

„Legenda vysvětluje, jak přicházejí na svět divoké ženy. Mytologie mě fascinuje, hlavně severská, mám ráda Tolkiena a vůbec propracované fantasy světy. Díky tomu jsem se vlastně začala věnovat ilustraci. Mytologické příběhy jsou hluboké, obrazné a mnohé se vztahují i k dnešku,“ míní umělkyně, která pracuje formou digitální malby a kromě komiksu se zabývá také knižní a editorial ilustrací.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám