Hlavní obsah

Febiofest ocenil za přínos kinematografii Bohdalovou a Fondu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pražském Obecním domě začal 26. ročník Mezinárodního filmového festivalu Febiofest, který v Praze potrvá do 29. března. Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) na jeho slavnostním zahájení předal cenu Kristián za celoživotní přínos kinematografii herečce Jiřině Bohdalové.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiřina Bohdalová a Fero Fenič

Článek

Druhého Kristiána převzali za amerického herce Petera Fondu, který se nemohl osobně dostavit kvůli zdravotním problémům, ředitel distribuční společnost Bontonfilm Martin Palán a dabér Zdeněk Mahdal. Součástí slavnostního zahájení festivalu byla česká premiéra filmu Davida Loweryho Gentleman s pistolí, nejnovějšího snímku s Robertem Redfordem.

„Tento ročník je o něco slavnostnější než ty předchozí, protože letos slavíme 30 let od sametové revoluce. Kdyby jí nebylo, nebyl by ani Febiofest,” řekl na úvod festivalu jeho prezident Fero Fenič. Febiofest už s předstihem udělil stříbrnou pamětní medaili režiséru Jiřímu Menzelovi. Na tiskové konferenci ji na začátku března převzala jeho manželka Olga Menzelová. Stejnou pamětní medaili obdržela i Bohdalová, kterou při příchodu na pódium přivítaly ovace vstoje.

„Českému filmu sloužím už od pěti let, což je dodneška už 83 roků. Tehdy byl film ještě němý a já už jsem mluvila. Cena Kristián pro mě moc znamená, protože je pojmenovaná po roli jednoho z velikánů českého filmu,” vzpomněla Bohdalová na Oldřicha Nového a přečetla dopis, který jí Nový poslal v roce 1964. „Zavřete oči, odcházím,” zakončila proslov větou z filmu Kristián.

Slavnostního zahájení se zúčastnilo několik zahraničních tvůrců, kteří v nejbližších dnech představí své filmy divákům osobně. Po červeném koberci se kromě prezidenta festivalu Fera Feniče, ředitele festivalu Kamila Spáčila a českých hereckých hvězd prošla také britská herečka Rachel Jacksonová, francouzský režisér Méryl Fortunat-Rossi, izraelský režisér Elad Keidan nebo americký kameraman Alex Salahi.

V kinech CineStar Anděl, CineStar Černý Most a Ponrepo odstartoval festival projekcemi snímků ze všech sekcí. Promítány začaly být také soutěžní snímky ze sekce Nová Evropa. Deset filmů začínajících filmařů bude posuzovat porota složená ze 33 porotců z řad diváků v čele s čestným předsedou, fotografem Janem Saudkem. Vítěz bude vyhlášen na slavnostním zakončení festivalu 28. března v CineStar Anděl. Během téhož večera svoji cenu získají zároveň výherci amatérské soutěže I ty jsi filmařem! a předána bude i cena Amnesty International Award.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Výběr článků

Načítám