Hlavní obsah

Do amerického archívu pro budoucí generace přibyl Drsný Harry i Matrix

Policejní drama Clinta Eastwooda Drsný Harry, sci-fi klasika Matrix a nadčasová romantická komedie Snídaně u Tiffanyho jsou mezi 25 filmy, které byly přidány do amerického Národního filmového registru. Informovala o tom agentura AFP.

Článek

Americký Národní filmový registr, který je součástí knihovny amerického Kongresu, byl vytvořen v roce 1989 a nyní je v něm zařazeno zhruba 600 filmů od roku 1897 do roku 1999. Každý rok je do něj přidáváno 25 nových přírůstků.

Letos se tak po bok klasických děl, jako je Občan Kane či Casablanca, zařadil například dokumentární film z roku 1984 The Times of Harvey Milk o životě a vraždě prvního otevřeně homosexuálního sanfranciského poslance. Filmy do registru nejsou vybírány coby "nejlepší" americké snímky všech dob. Má jít spíš o díla trvalého významu pro americkou kulturu, uvedli oficiální činitelé. Mají odrážet to, kým Američané jsou jako lidé a jako národ. Aby mohly být vybrány, musejí být filmy alespoň deset let staré a "kulturně, historicky nebo esteticky významné".

Matrix z roku 1999 je nejmladším přírůstkem, zatímco Drsný Harry z roku 1971 je patrně nejpopulárnějším v rámci většinového vnímání světa. Snídaně u Tiffanyho s Audrey Hepburnovou je z roku 1961 a patří mezi klasické snímky Hollywoodu. Další vybrané filmy patří mezi méně známé. Je mezi nimi například Chaloupka strýčka Toma z roku 1941, v níž vůbec poprvé hrál černošský herec v americkém dlouhometrážním filmu, anebo krátkometrážní dokumentární film One Survivor Remembers z roku 1995 o člověku, který přežil holocaust.

Mezi už zařazené známé filmy patří například Na západní frontě klid z roku 1930, Bezstarostná jízda (1969), Manhattan Woodyho Allena (1979) či Hvězdné války (1977) a Sex, lži a video (1989).

Reklama

Výběr článků

Načítám