Hlavní obsah

Divadla nabídnou o víkendu muzikály i filmové inspirace

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Inspirace slavnými filmy se staly před více než deseti lety módním trendem současné divadelní scény. Jak ukazují premiéry třetího únorového víkendu, divadla na ně stále sázejí. Ale také na klasiku a oblibu muzikálů.

Foto: Martina Root

Muzikál American Idiot s hity skupiny Green Day uvede plzeňské Divadlo J. K. Tyla.

Článek

Tomáš Loužný a Karel František Tománek jsou autory jevištního zpracování rakouského filmu režiséra Michaela Hanekeho Funny Games, které 14. února uvede v režii prvního z nich Činoherní studio Ústí nad Labem. Zpočátku vše vypadá idylicky: prázdninová atmosféra, letní sídlo, šťastná rodina.

Než se ale objeví nečekaní návštěvníci, které nikdo nepozval, ani o jejich přítomnost nestojí, ale oni přesto zůstávají. Diváci jsou svědky napínavé hry s nejasnými pravidly. A přestože tuší, kdo vyhraje, do konce není jasné, o co se vlastně hraje.

Foto: Marek Douša

České jevištní zpracování rakouského filmu Funny Games bude mít premiéru v Činoherním studiu v Ústí nad Labem.

Filmová inspirace stojí i za inscenací Chyť mě, jestli na to máš v produkci Západočeského divadla v Chebu. Podle stejnojmenného filmu režiséra Stevena Spielberga s Tomem Hanksem a Leonardem DiCapriem vznikla muzikálová komedie Terrence McNallyho a Marca Shaimana o nejneuvěřitelnějším americkém podvodníkovi.

Premiéru na Broadwayi měl muzikál v roce 2011 a získal čtyři prestižní ocenění Tony Awards. V Chebu ho poprvé v překladu Adama Nováka uvede 15. února režisér Zdeněk Bartoš.

Dvě premiéry se odehrají v Brně

Činoherní soubor brněnského Národního divadla uvede premiéru hry u nás poměrně často hraného amerického autora Tracyho Lettse Protokol. Jeho nejnovější hořká komedie se odehrává na zasedání městské rady amerického Big Cherry Townu, ale lecčíms připomene i domácí komunální praktiky. Hru v překladu Pavla Dominika na komorní scéně v Redutě nastudoval režisér a ředitel divadla Martin Glaser a premiéru má 14. února.

Městské divadlo Brno uvede dramatizaci slavné epické básně Johna Miltona Ztracený ráj s podtitulem Zpráva o člověku. Příběh v dramatizaci a režii Dodo Gombára odkazuje ke starozákonní knize Genesis, k vyhnání člověka z ráje Bohem poté, co byla porušena smlouva a člověk podlehl pokušení, příslibům rozkoše a poznání. Premiéra na Činoherní scéně Městského divadla Brno se uskuteční 15. února.

Francouzský dramatik Florian Zeller se na našich jevištích úspěšně uvedl již svými hrami Otec, Pravda nebo Lež. Liberecké Divadlo F. X. Šaldy k nim 14. února přidá českou premiéru hry Syn, závěrečné části Zellerovy trilogie Otec, Matka a Syn. Hra se s francouzskou jemností i otevřeností dotýká problematického dospívání sedmnáctiletého Nicolase, který žije uprostřed samých sympatických lidí a zdánlivě harmonických vztahů. Přesto není šťastný.

Hru v překladu Michala Zahálky nastudoval režisér Petr Štindl s Ondřejem Kolínem v roli Nicolase a Martinem Poláchem v roli jeho otce. Premiéra se koná v Malém divadle.

Z Broadwaye do Plzně

Plzeňské Divadlo J. K. Tyla obohatí muzikálovou scénu o zcela nové dílo s názvem American Idiot, vytvořené podle stejnojmenného alba americké punkrockové kapely Green Day. Muzikál měl na Broadwayi premiéru v dubnu 2010. Trojice mladých mužů se pokouší uniknout z nezáživného stereotypu předměstského života, každý se však vydává jinou cestou.

A je otázka, kam až je na začátku jednadvacátého století jejich cesty dovedou. Punkrockový muzikál s více než dvěma desítkami hitů skupiny Green Day v nastudování amerického režiséra a choreografa Steva Josephsona se plzeňským divákům v české premiéře představí 15. února na Malé scéně. Ústřední trojici životem znuděných mladíků ztvární Pavel Klimenda, Lukáš Ondruš a Adam Rezner.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám