Hlavní obsah

Divadla jsou připravena začít

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozhodnutím vlády bude od 17. května možné pořádat venku kulturní akce s maximální účastí sedmi set sedících diváků. Pokud bude i nadále situace příznivá, uvažuje vláda od 24. května i o konání akcí v uzavřených prostorách za přesně stanovených hygienických podmínek.

Foto: Alena Hrbková

Premiéru Zítra swing bude zníti všude uvedou v červnu Městská divadla pražská.

Článek

Na otevření se chystají divadla, uzavřená od loňského podzimu. Většina z nich hodlá otevřít hlediště divákům ještě v této sezoně, a proto od tohoto týdne spustila předprodej vstupenek.

„Chceme otevřít nejdříve, jak to půjde. Začneme hrát 21. května venku na Kunětické hoře titulem Tři veteráni a budeme hrát celý víkend, od 26. května i v divadle, kde uvedeme Velkou bankovní loupež a v červnu pak i představení pro abonentní skupiny,“ řekl Právu ředitel Východočeského divadla Pardubice Petr Dohnal. Tituly nazkoušené během lockdownu chystají v premiérách uvést až na podzim.

Víkend 22. a 23. května bude patřit divadlu i na šumavském hradu Kašperk, kde svá představení již řadu let uvádí pražský divadelní Spolek Kašpar. Zahraje Macbetha, Cyrana i Mikulášovy prázdniny. Kašpar se chystá hrát i na domácí scéně v pražském Divadle v Celetné, kde diváci uvidí loňskou novinku Protokol i oblíbené repertoárové tituly.

Co nejdříve se chystá otevřít svá hlediště i plzeňské Divadlo J. K. Tyla. „Otevřeme hned 25. května v Novém divadle muzikálem Elisabeth a budeme hrát ve všech budovách až do konce sezony tituly, které máme na repertoáru a udržovali jsme je během uzavření divadel. Nově nazkoušené inscenace uvedeme v prvním provedení před diváky, ale oficiální premiéry se odehrají až na podzim,“ potvrzuje ředitel divadla Martin Otava.

Plzeňská opera byla nucena i letos zrušit oblíbenou letní open air produkci na Lochotíně, která je finančně i produkčně náročná.

Divadla věří, že se diváci do hlediště vrátí, přesto ve snaze přilákat jejich pozornost nasazují nejatraktivnější inscenace ze svého repertoáru i premiéry nových titulů. Pražské Národní divadlo zahájí obnovený provoz činohrou Audience u královny s Ivou Janžurovou v roli Alžběty II., na repertoár se vrátí i vyprodaná Erbenova Kytice či Maryša, operní soubory chystají během června Prodanou nevěstu, Rusalku, Tosku i La traviatu, balet Labutí jezero i světovou premiéru inscenace Phoenix.

Premiéru pro dětské publikum Zázrak (s)tvoření nového uměleckého šéfa Radima Vizváryho uvede v červnu i Laterna magika. Švandovo divadlo v Praze přivítá diváky 29. května premiérou hry Ať vejde ten pravý s nejmladšími herci souboru Denisou Barešovou a Oskarem Hesem. Inscenace bude i hlavní novinkou Léta ve Švanďáku, chystaného na srpen.

Na diváky se těší i pražské Divadlo na Vinohradech, které se chystá otevřít hlediště již od 15. června a bude hrát do konce sezony. Novou sezonu, jako řada dalších divadel, otevře už od 19. srpna.

Na všech třech scénách se v červnu chystají hrát i Městská divadla pražská, která znovuotevření oslaví premiérou inscenace Tesla v Divadle Komedie, předpremiérou inscenace Posedlost v Rokoku a představením Vojna a mír v Divadle ABC. V červnu uvedou i odloženou premiéru hudební inscenace Zítra swing bude zníti všude.

Hlavní aktivita divadel ale směřuje k letním měsícům. Diváci se letos mohou těšit nejen na tradiční letní scény. V Praze, Brně, Ostravě i Bratislavě budou hrát svá představení Letní shakespearovské slavnosti, které letos uvedou i odloženou premiéru Bouře.

Na všech svých scénách bude hrát během již osmnáctého Metropolitního léta hereckých osobností i pražské Studio DVA. Na rozšířenou letní sezonu se chystá i Divadlo Ungelt, jež na scéně na pražském Novém světě nabídne divákům jako novinku i mobilní zastřešení.

Během léta se po dlouhé pauze ale chystají hrát i divadla, která běžně o prázdninách nehrají.

Ve Valdštejnské zahradě uvede začátkem července osm představení soubor Divadla na Vinohradech, které si zahraje i na letní scéně v brněnském Biskupském dvoře. Řada divadel bude hostem letní scény pražského Divadla Kalich pod Žižkovskou věží. Kalich tam uvede své nejlepší inscenace, a především premiéru hry Pusťte mě ven!!! s Ivou Janžurovou v hlavní roli, ale poskytne prostor i dalším divadlům.

Novou letní scénu chystá i Hudební divadlo Karlín v areálu PVA Expo Praha v Letňanech. Od 1. července zde zahájí Muzikálové léto, kde mimo jiné uvede i odloženou premiéru muzikálu Rebelové. A milovníkům nového cirkusu a pohybového divadla je určena produkce nového šapitó Azyl78 na pražském Výstavišti, které se otevře již 25. května.

Divadelníci jsou přesvědčeni o tom, že své diváky během pauzy neztratili. „Lidem se po divadle stýská, zvláště těm, kteří byli zvyklí navštěvovat divadlo pravidelně. A nejde jen o představení, ale o samotný sociální kontakt, o živé setkání lidí v hledišti, které žádný sebelepší záznam nedokáže nahradit,“ soudí herec, režisér a ředitel Divadla na Vinohradech Tomáš Töpfer.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám