Hlavní obsah

Dirigent Soltész zkolaboval při koncertu přímo na pódiu, pak zemřel

V pátek zemřel v Mnichově rakouský dirigent Stefan Soltész. Bylo mu 73 let. Zkolaboval v tamním Národním divadle při dirigování opery Richarda Strausse Tichá žena. K události došlo ve vyprodaném sále těsně před koncem prvního dějství. Rakušan s maďarskými kořeny později v nemocnici zemřel.

Foto: Bavorská státní opera

Stefan Soltézs

Článek

„Bavorská státní opera s hrůzou a velkým zármutkem oznamuje, že zemřel Stefan Soltész,“ uvedli na svém twitterovém profilu zástupci koncertního sálu, v němž k tragédii došlo. Bližší podrobnosti nejsou známy.

Soltész se narodil v Maďarsku 6. ledna 1949. Na hodiny klavíru chodil od čtyř let. V roce 1956 přišel do Vídně, kde se v deseti letech stal členem Vídeňského chlapeckého sboru a pokračoval tam ve své kariéře.

Prometeo představoval vrchol operního festivalu v Ostravě

Kultura

V letech 1983 až 1985 byl dirigentem ve Státní opeře v Hamburku a v letech 1985 až 1997 v Deutsche Oper Berlin. V letech 1988 až 1993 působil ve Staatstheater Braunschweig v Německu a v letech 1992 až 1997 jako šéfdirigent v Antverpách a Gentu. Byl také pravidelným hostujícím dirigentem ve Frankfurtu, Římě, Budapešti, Varšavě, Ženevě a na dalších místech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám