Hlavní obsah

Diana Krall rozehřála studenou halu

Novinky,
PRAHA

O středeční vystoupení pianistky a zpěvačky Diany Krall byl takový zájem, že se muselo z Lucerny přesunout do hokejové haly Sparty, kam na ni přišly na 4000 lidí. Kanaďanka sice přesahuje jazzový rámec, je velmi osobitou písničkářskou, která v má v hlase hořkost Marianne Faithfull, jež také zpívala Boulevard Of Broken Dreams, ovšem své jazzové kořeny nijak nezakrývala a nepodbízela se.

Foto: magistrát FM

mapa

Článek

Úvod koncertu se nesl vysloveně v duchu jazzu, skladby byly hodně natažené a značný prostor v nich kromě piana dostávala  elektrická kytara Anthony Willsona. Jazzový grunt však byl patrný i ve chvílích, kdy se Diana Krall prezentovala v roli písničkářky. Rytmika často swingovala a kytara měla nezaměnitelný teplý tón.

O verzatilnosti svědčila šíře repertoáru, v němž se vedle standardů  objevila nejen píseň, kterou pro ni složil její muž, významný představitel nové vlny Elvis Costello, ale i jedna od Toma Waitse.  Diana Krall dokázala, že je univerzální interpretkou, která zvládá stejně dobře klubový jazz jako nablueslé písně i rychlejší kousky.

Přesvědčila i jako instrumentalistka. V nezvyklém obsazení dvou harmonických nástrojů  pro sebe dokázala nalézt prostor, aniž by přitom spolu piano a kytara zápolily.

Přestože jsou jí bližší kluby, publikum v rozlehlé sportovní hale dokázala rozpálit, jen vyhřát promrzlý prostor, kde, jak neopomněla zdůraznit, byla zima i jí, neuměla. A vzala to s humorem - řekla, že jako Kanaďanka je na zimu zvyklá. Připomenula však i tom, že její dědeček byl Čech, přiznala se však, že neví, kde se v jejím jméně objevilo druhé l.

Diana Krall potvrdila svoji osobitost a ukázala také, v čem se liší do úspěšné Norah Jones, která je sní dávána do stejné škatulky. Zatímco Norah Jones je líbivou holčičkou ze salónů, Diana Krall má pod kůží zažrané zakouřené hospody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám