Hlavní obsah

Cimrmani slaví miliónovou desku a čtyřicátiny

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Divadlo Járy Cimrmana letos oslavuje čtyřicáté narozeniny a jeho fandové dobře vědí, že proslulé divadelní kusy českého génia se dají poslouchat i z CD či jiného nosiče. Za svou kariéru jich "cimrmani" prodali více než milión. Ve čtvrtek večer si převzali "miliónovou" desku od firmy Supraphon.

Článek

Neuvěřitelných 1 060 000 kusů zvukových nosičů s cimrmanovskými divadelními hrami se prodalo od roku 1977. Tehdy se v Supraphonu objevila jejich první gramofonová deska: Dlouhý, Široký a Krátkozraký.

Postupně byly vydány všechny hry Divadla Járy Cimrmana na nejrůznějších nosičích zvuku. Získávaly Zlaté, Platinové a Diamantové desky jako přední hvězdy pop-music. Speciální dárková edice všech her vychází 20. března na 14 CD pod názvem 40 let Divadla Járy Cimrmana. Kolekci doplní šedesátistránková publikace o historii fenoménu Járy Cimrmana.

Zdeněk Svěrák zmínil, že když byly vydány první cimrmanovské desky, měl strach, aby lidé nepřestali chodit do divadla. "Nakonec se ukázalo, že diváci nás chodí kontrolovat, jestli říkáme správně text," řekl Svěrák. Připomněl, že za minulého režimu se soubor musel často stěhovat, jednu dobu měl i zákaz na území Prahy.

Na otázku, jak si vysvětlují Cimrmanův úspěch, Svěrák řekl: "je to humor, který počítá s přemýšlivým divákem... diváci k nám chodí zřejmě proto, že v televizi se jim ho nedostává."

Kmotrem nového vydání na CD byl spisovatel Ludvík Vaculík. Ten při křtu nosiče zavtipkoval, že jako katolík křtení "krámů" neuznává.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám