Hlavní obsah

Český sen zaujal porotu i diváky

Právo, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JIHLAVA

Cenu pro nejlepší středoevropský dokument získal o víkendu na 8. ročníku Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě slovinský filmař Angus Reid s duchovní odyseou, snímkem Prsten. Čestné uznání připadlo maďarskému tvůrci Zsigmondu Deszövi za dokument Zlatá salaš, portrét jedné horské vesnice a mladého pasáčka.

Foto: Jaroslav Kreisinger

Michael Hermann, synovec Edity Sedlákové, přijel na slavnostní odhalení do Plzně z Anglie. Pohovořil o životé své tety.

Článek

Cenu za nejlepší český dokument Česká radost získaly letos dva snímky najednou, provokativní reality show Český sen Filipa Remundy a Víta Klusáka a snímek Afoňka už nechce pást soby Martina Ryšavého. Český sen bodoval i u publika, když získal Cenu diváků.

Lotyšský filmař a představitel poetického dokumentu Herz Frank obdržel Cenu za přínos světové kinematografii. "Dokumentarista je podle mne člověk posedlý vášní pro zachycení obrazů času a jejich zachování v paměti, té své a pak možná i těch druhých. Pro dokumentaristu je nejdůležitější životní pocit. Chybí-li takováto filozofie, pak sebeprofesionálněji udělané filmy zůstanou jen střihem seřazenými obrázky. V nemenší míře to platí i o hraném filmu," řekl Frank.

Film Pravidla hry Víta Janečka sice nezískal žádnou cenu, ale byl poslední dny často diskutován. Snímek vznikl v Kongresovém paláci při zasedání NATO a autor zkoumá pravidla fungování instituce, v níž se člověk někdy stává pouhým nástrojem, uniformovaným robotem, a zároveň se ptá, jestli veřejnost vůbec dovede kontrolovat to, co se na takovýchto schůzkách děje. Janeček je sice inspirativním kritikem institucí, ale zároveň nedovedl rozlišit samotnou organizaci od obrazu, který o ní vytvářejí média.

Příležitost začínajícím tvůrcům nabízí tzv. Burza nápadů

Zajímavým filmem byl i titul dánského filmaře a pedagoga Jorgena Letha Pět překážek. Jeho student Lars von Trier jej požádal, aby natočil remake svého starého filmu Perfect Human a přitom mu u každého z pěti pokusů o takový snímek připravil překážky, aby mu ztížil natáčení. Vznikla tak ekvilibristická hříčka filmaře, ale i sugestivní portrét profesora a neméně i jeho studenta, který se snaží doběhnout učitele a zbavit jej jeho "neomylnosti".

Festival v Jihlavě je kvalitní přehlídkou autorského a nezávislého filmu, letos nabyl zase na větší profesionalitě a díky Burze nápadů se několika autorům podařilo už získat producenty. Pro tuzemskou filmovou scénu má význam i proto, že nepředstavuje filmy utvořené podle osvědčených schémat, ale snímky, kde jde alespoň o život, a ne jen o zábavu.

Reklama

Související články

Začíná filmový festival v Jihlavě

Tradiční soutěžní přehlídka, která se zaměřuje na autorské dokumenty, ale i filmy na hranici hrané a experimentální kinematografie, začíná dnes v Jihlavě...

Výběr článků

Načítám