Hlavní obsah

České rodině visel léta nad pohovkou poklad, prodal se za téměř pět miliónů

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zní to jako pohádka, ale stalo se: ve čtvrtek se na aukci v Praze vydražil za čtyři milióny osm set tisíc korun obraz Diana odpočívající po lovu od rudolfínského malíře Hanse von Aachena.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Nedávno objevený obraz, který odborníci připisují německému malíři Hansi von Aachenovi, se našel u jedné české rodiny, jež netušila, jakou má dílo cenu.

Článek

Noblesní malba léta visela nad pohovkou v pokoji jedné české rodiny, aniž by kdokoli tušil, že jde o poklad, který by byl ozdobou Obrazárny Pražského hradu.

Až díky televizní reportáži o Aachenově výstavě v Praze si majitelka uvědomila, jaký klenot možná doma má, a kontaktovala odborníky,“ konstatoval pořadatel aukce Tomáš Hejtmánek.

Diana odpočívající po lovu se do rodiny bohatého právníka dostala za první republiky jako dar šlechtických klientů ze zámku Mníšek pod Brdy.

Stát neměl zájem

Eliška Fučíková, přední česká odbornice na rudolfínské umění, o obraze tvrdí: „Díky výsledkům restaurátorského průzkumu lze říci, že malba odpovídá malířskému postupu charakteristickému pro Aachenova vlastnoruční díla. Jde o obohacení dosud známé umělcovy tvorby.“

Tomáš Hejtmánek Právu řekl, že se snažil obraz nabídnout státním institucím vzhledem k tomu, že Hans von Aachen byl nejen významným představitelem evropského manýrismu, ale také umělcem spojeným s pražským dvorem Rudolfa II. a s jeho slavnou obrazárnou.

„Tyto peníze by pro státní kasu nebyly tak velkými, nicméně ani z Pražského hradu, ani z Národní galerie neprojevil nikdo zájem. Nazval bych to ignorantstvím,“ uvedl Hejtmánek. Obraz vydražil Vladimír Železný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám