Hlavní obsah

Česká filharmonie bude ve 127. sezoně hrát i slavit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká filharmonie vstupuje do své 127. sezony s velkými plány. Bude hrát doma i v zahraničí, hostit velká jména a také slavit.

Foto: Milan Malíček , Právo

Semjon Byčkov a ředitel České filharmonie David Mareček

Článek

Na podzim její šéfdirigent Semjon Byčkov oslaví sedmdesáté narozeniny. A na jaře příštího roku se v rámci svého turné po více než šedesáti letech vrátí do milánské La Scaly. Tam Česká filharmonie vystupovala naposledy v roce 1962 pod taktovkou svého tehdejšího šéfdirigenta Karla Ančerla. Na tiskové konferenci to uvedl Semjon Byčkov.

Když přemýšlel, jak oslaví své narozeniny, které má 30. listopadu, rozhodl se pro koncert. Odehraje se na podzim. V jeho první polovině zahraje Česká studentská filharmonie Pátou symfonii Ludwiga van Beethovena a ve druhé Česká filharmonie Pátou symfonii Dmitrije Šostakoviče.

Novou sezonu filharmonici zahájí na konci září dvěma koncerty ve Dvořákově síni pražského Rudolfina. Zahrají Alpskou symfonii Richarda Strausse a Beethovenův Koncert pro housle a orchestr D dur. Ještě předtím, v létě, budou hrát na evropských pódiích v rámci letních festivalů vážné hudby. Za hranice vyjedou i na podzim, kdy je čeká turné ve velkých evropských sálech. Vystoupí na pětadvaceti koncertech, prvním bude koncert v Bruselu v rámci předsednictví Česka v Evropské unii.

Kromě toho šéfdirigent Byčkov připravuje Pražskou symfonii Detleva Glanerta a klavírní koncert Thierryho Escaicha, které zazní ve světové premiéře. Chystá také Jedenáctou symfonii Dmitrije Šostakoviče a Šestou a Sedmou symfonii Gustava Mahlera.

Hlavními hostujícími dirigenty budou v nové sezoně Jakub Hrůša a Tomáš Netopil. S českým programem se k České filharmonii vrátí i John Eliot Gardiner. Rybovu Českou mši vánoční a Mozartovu Korunovační mši provede ve dvou vánočních koncertech Václav Luks. Rezidenčními umělci budou dirigent Simon Rattle, který se podle Byčkova zamiloval do orchestru, a orchestr do něj, a jeho žena, operní pěvkyně Magdalena Kožená. S prvním českým orchestrem znovu vystoupí houslisté Leonidas Kavakos a Jan Mráček, Josef Špaček jako violista a klavíristé Daniil Trifonov, Behzod Abduraimov a Tom Borrow.

Debutově s ním zahrají švédský houslista Johan Dalene a korejský klavírista Čo Songčin. Ve světové premiéře orchestr uvede skladby Detleva Glanerta, Thierryho Escaicha, Jaroslava Krčka a Miloše Orsona Štědroně.

Reklama

Výběr článků

Načítám