Hlavní obsah

Ceny Thálie se vrátí na scénu Národního divadla

Právo, Radmila Hrdinová

Ceny Thálie se po loňské online podobě vrátí zpět na jeviště historické budovy pražského Národního divadla. Slavnostní předávací večer se uskuteční 9. října v přímém přenosu České televize. Moderátorem bude Václav Moravec.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Herecké asociace Ondřej Kepka.

Článek

Na rozdíl od předchozích let se však nebudou předávat ceny za mimořádné umělecké výkony, protože v době, kdy divadla z důvodů koronavirového omezení nemohla hrát, nebylo ani možné vybírat z dostatečně široké nabídky.

Tituly, které měly premiéru v sezoně 2020/21 budou tedy přeřazeny do následujícího hodnotícího období.

Na jevišti Národního divadla se budou předávat ceny, které jsou udělované Hereckou asociací od roku 1994, za celoživotní mistrovství v oborech činohra, opera, balet, muzikál, alternativní a loutkové divadlo i další mimořádná ocenění.

Ceny Thálie získala Groszmannová, Štěpán či Stárková

Kultura

„Nejdůležitější změnou letošního ročníku je jednorázové rozšíření počtu celoživotních činoherních cen. Letos budou uděleny tři celoživotní ženské a tři mužské Ceny Thálie. Tím se dostane na třikrát tolik osobností než během normálního roku,“ řekl prezident Herecké asociace Ondřej Kepka.

„Ale stejně ještě zůstávají některá velká jména neoceněna, a to mě mrzí,” dodal Kepka s tím, že hledají způsob, jak se na slavnostním večeru vyrovnat s faktem, že některé herecké osobnosti odešly dřív, než se na ně v pořadí cen za celoživotní mistrovství dostalo.

Místo dlouhé řady nominovaných umělců na čtvrteční tiskové konferenci odtajnil Kepka pouze tři jména z těch, kteří si z Národního odnesou skleněnou plastiku Bořka Šípka. Jednu z cen za celoživotní mistrovství dostane herec a režisér Jan Kačer.

Podle Ondřeje Kepky budou Ceny Thálie výjimečné

Kultura

Cena mladému umělci nebo umělkyni do 33 let v oboru činohra bude udělena Denise Barešové a Cenu Thálie za šíření divadelního umění v televizi získá dramaturg a herec Jaroslav Someš.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám