Hlavní obsah

Ceny Thálie získala Groszmannová, Štěpán či Stárková

Praha

Za nejlepší výkon v činohře porota divadelních Cen Thálie ocenila v kategorii hereček Terezu Groszmannovou a v kategorii herců Petra Štěpána. Groszmannovou ocenili za titulní roli Mirandolíny v inscenaci Národního divadla Brno. Štěpán si odnesl skleněnou plastiku se stylizovanou hereckou maskou za roli Satana v inscenaci Ztracený ráj (Zpráva o člověku) Městského divadla Brno.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Cenu Thálie za mimořádné výkony v činohře získala Tereza Groszmannová. Na snímku je v oceněné roli.

Článek

Již dříve pořádající Herecká asociace oznámila, že ceny za celoživotní dílo získají v činohře Hana Bauerová a Josef Abrhám, Jan Malík za operu, tanečnice Aneta Voleská a muzikálová herečka Hana Talpová.

Cenu Thálie za mimořádný výkon v uplynulé sezoně získala v oboru muzikál Erika Stárková a Pavel Režný.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Erika Stárková

Stárková získala ocenění za roli Dívky v inscenaci Lazarus pražského Divadla Komedie. Podle poroty kraluje nejen herecky s vnímavostí a dojmem bezprostřední iluze, ale též pěvecky. Režný z plzeňského divadla podle poroty předvádí komplexní výkon, nezaváhal podle ní ani ve velmi náročných pozicích. Cenu získal za roli Smrti v inscenaci Elisabeth.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Pavel Režný v oceněné roli Smrti v inscenaci Elisabeth Divadla J. K. Tyla Plzeň.

V kategorii opera převzala cenu Jana Šrejma Kačírková za roli Julietty v inscenaci Tři fragmenty z Juliette/Lidský hlas Národního divadla Brno. Z mužů obdržel cenu Lukáš Zeman za roli Hraběte Almavivy v inscenaci Figarova svatba Slezského divadla Opava. Za celoživotní mistrovství získal cenu za operu Jan Malík.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Jana Šrejma Kačírková

Thálii za mimořádný výkon v oboru balet, tanec a pohybové divadlo dostala stejně jako loni Alina Nanu za roli Taťány v inscenaci Oněgin Národního divadla Praha. V témže oboru z mužů uspěl Ondřej Vinklát s rolí Josefa K. v inscenaci Kafka: Proces Národního divadla Praha. Za celoživotní mistrovství cenu dostala tanečnice Aneta Voleská.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Cenu Thálie za mimořádný výkon v oboru balet, tanec a pohybové divadlo dostala Alina Nanu za roli Taťány v inscenaci Oněgin.

Za loutkové divadlo dostal Cenu Thálie herec Ondřej Nosálek za roli Zátopka v inscenaci Zá-to-pek z repertoáru divadla Minor Praha. V kategorii alternativní divadlo uspěl Jakub Gottwald za inscenaci Ur-fascism projektu STK Theatre Concept a Krajinou přílivu Praha.

Vyhlášena už byla též Cena Thálie pro mladého umělce do 33 let, kterou získal Josef Láska z Východočeského divadla v Pardubicích. Cenu České akademie divadelníků za mimořádný přínos českému divadelnímu umění obdržel Jaroslav Vostrý. Cenu za šíření divadelního umění v televizi získal kameraman Josef Špelda. Působí také jako pedagog na FAMU, natočil například Saturnina.

Vyhlášení Cen Thálie 2020 se konalo v přímém on-line přenosu ze studia BEA channel v Olomouci, večerem provázel prezident Herecké asociace Ondřej Kepka.

Reklama

Výběr článků

Načítám