Hlavní obsah

Ceny Anděl: přikurtovat čerta k ďáblu

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V úterý v poledne byly vyhlášeny nominace pro udílení třináctých výročních cen Akademie populární hudby Anděl 2003. Tucet zim se už tahle anketa potácí od popového čerta k rockovému ďáblu a hledá pevný bod, k němuž by ukotvila jejich bohémské ocasy a hrdě postála.

Foto: Pavel Čempěl

Starosta Petr Vícha (vlevo) spolu s místostarostou Lumírem Macurou při loňské cyklistické kontrole.

Článek

Kdo ten den řízením osudu těsně po poledni zabloudil na stanici metra I.P. Pavlova, mohl se bavit pohledem na zpěváka Dana Bártu, který v pokleku na nástupišti dychtivě hltal výsledky nominací a kořenil je zpívanými komentáři. Nechal si ujet dvě soupravy. Sotva ho ale kdo poznal, na ulici nevypadá jako rocková hvězda.

Bez ohledu na jeho názor je dobré vědět, že Akademie populární hudby už dávno není spolčením nepotřebných hudebních hlupců, jak si dodnes řada neinformovaných podivínů myslí (Bárta to, prosím, není).

Z téměř pětisetpoložkového akademického megaseznamu byla vymetena jména hudebních vydavatelů i samotných interpretů, kteří v minulosti bez skrupulí hlasovali pro své ovečky či dokonce sami pro sebe. Pokud v něm přece jenom narazíte na někoho z aktivních umělců, mohou to být ti ze Síně slávy, kteří (jsou-li naživu) by už měli být oproštěni od nutkavé potřeby prosazovat se za každou cenu.

Dva tři umělci ze seznamu zastupují organizace SAI, OSA či Intergram, tím jejich výčet končí. Jinak je Akademie plná lidí, kteří hudbu sledují jako novináři, hudební dramaturgové, promotéři či diskžokejové. Halosovalo jich 298.

Právě ti by měli letos konečně oba bohémské ocasy přikurtovat ke kůlu a nechat diskutovat nejenom Bártu, ale i všechny ostatní o tom, jestli je Divokej Bill opravdu objev loňského roku, anebo jestli třeba v tomhle případě kapku nezaspali.

Jako každý rok: pro Anděly je to poslední šance, pak už to bude na čertu s ďáblem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám