Hlavní obsah

Cenu Antonína Dvořáka obdržela Gabriela Beňačková

Cenu Antonína Dvořáka za rok 2019 udělila Akademie klasické hudby (AKH) pěvkyni Gabriele Beňačkové za její celoživotní péči o odkaz Antonína Dvořáka. Rozhodla o tom Rada akademiků. Ocenění v podobě tradičního křišťálového violoncella vyrobeného podle návrhu akademického architekta Jiřího Pelcla bude Beňačkové předáno 21. dubna 2020 během slavnostního koncertu pořádaného AKH ve Dvořákově síni pražského Rudolfina, informovala Markéta Voráčová.

Foto: Profimedia.cz

Gabriela Beňačková

Článek

„Rada akademiků ocenila paní Beňačkovou mimo jiné za její špičkovou interpretaci Rusalky, se kterou vystoupila na těch nejprestižnějších světových scénách. Ostatně právě Gabriela Beňačková se pro řadu milovníků opery stala synonymem této role,“ uvedl intendant AKH Jan Simon.

Česká sopranistka slovenského původu Beňačková se narodila v roce 1947 Bratislavě. V roce 1969 zvítězila ve Dvořákově pěvecké soutěži v Karlových Varech. V letech 1970 až 1981 byla angažována v pražském Národním divadle s přerušením v letech 1973 a 1974, kdy hostovala ve Slovenském národním divadle v Bratislavě. Od roku 1981 je ve svobodném povolání. Mezi její největší úspěchy patří Káťa Kabanová v prvním uvedení díla v newyorské Metropolitní opeře v roce 1991. Na téže scéně ztvárnila o dva roky později i Jenůfu a Rusalku, v roce 1995 Mimi a Leonoru a v roce 1998 Desdemonu. V roce 2017 byla uvedena do Síně slávy pražského Národního divadla.

Během své pěvecké kariéry spolupracovala s největšími světovými hvězdami včetně Plácida Dominga či dirigenta Charlese Mackerasse. Prezident Herecké asociace Ondřej Kepka 10. září oznámil, že na slavnostním ceremoniálu 5. října dostane Beňačková letošní Cenu Thálie za celoživotní výkony v kategorii opery.

Smyslem Ceny Antonína Dvořáka je vyzdvihnout osobnosti, umělecké kolektivy či instituce za mimořádné umělecké počiny nebo významné zásluhy při propagaci a popularizaci české klasické hudby v České republice i v zahraničí. AKH, která je rovněž pořadatelem mezinárodního hudebního festivalu Dvořákova Praha, je vyhlašována od roku 2009. Prvním laureátem ceny byl houslista, violista a dirigent Josef Suk. Po něm následovaly klavírista Ivan Moravec, violoncellista Yo-Yo Ma nebo choreograf a tanečník Jiří Kylián.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám