Hlavní obsah

Brutalismus v galerii i dokumentu

Právo, vej

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ohroženou brutalistickou architekturu v české metropoli představuje Národní galerie Praha nejen na výstavě ve Veletržním paláci, kterou po zmírnění opatření proti pandemii koronaviru mohla spolu s dalšími znovu otevřít.

Foto: Petr Horník, Právo

Obchodní dům Kotva

Článek

Lidi s ní nově seznamuje také v dokumentu, který zveřejnila Národní galerie Praha na svém webu i na kanále YouTube. Na snímku se kromě kurátorky Heleny Doudové podílela i historička architektury Klára Brůhová a architekt Jan Fišer.

Kontroverzní postavení brutalismu v Česku souvisí zejména s tím, že budovy vznikaly za minulého režimu. Řada z nich už byla stržena nebo nenávratně zničena i proto, že veřejnost si jich jako dokladu historického vývoje architektury příliš necení a nechrání je.

Žena a život objektivem Jana Saudka

Kultura

Výstava i film se podle kurátorky Heleny Doudové snaží českému publiku ukázat, v čem spočívají prostorové, kompoziční a konstrukční hodnoty této architektury.

Z existujících pražských staveb k nim patří třeba obchodní dům Kotva, bývalá Ústřední telekomunikační budova na Žižkově, která už je určená k demolici, Barrandovský most, budova bývalého federálního shromáždění nebo Dům bytové kultury.

Na výstavě je představuje zhruba dvě stě padesát originálních plánů, fotografií a modelů, které pocházejí převážně ze sbírky architektury Národní galerie Praha.

Po vynucené pauze byla výstava prodloužena do 22. listopadu.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám