Hlavní obsah

Boj dobra a zla v hlubinách temného věku

Právo, Jan Šída

Více než sedmisetstránková publikace Večer a jitro (Kalibr, 760 stran, 479 Kč) velšského autora Kena Folletta zavádí do Anglie v době, kdy starověk volně přecházel v raný středověk. Konkrétně na přelom desátého a jedenáctého století. Kniha dějově předchází jeho tři velmi úspěšné historické bestsellery Pilíře země, Na věky věků a Ohnivý sloup.

Foto: Kalibr

Obal knihy.

Článek

V našich zemích tehdy vládl Boleslav II., který nastoupil na trůn po bratrovrahovi Boleslavovi I. Ani při čtení této knihy rozhodně nenabudeme dojmu, že na anglickém pobřeží byl život pro lidi jednodušší. Angličané permanentně bojovali s polodivokými Velšany přicházejícími ze západní strany.

Museli také čelit agresivním nájezdům Vikingů, kteří čas od času vyplenili jejich osady či města. Ti pro ně představovali mnohem větší nebezpečí, protože tito válečníci připlouvali na rychlých lodích od normanského pobřeží a po dobytí kořisti zase mizeli neznámo kam, aniž se dali pochytat či jinak eliminovat.

Autor vystavěl děj jako příběhy tří hrdinů, jejichž osudy se časem propojí. Každý z nich si s sebou nese kříž nějakého traumatu z minulosti či přítomnosti. První hrdina, stavitel lodí Edgar, přišel při vikinském nájezdu o svou životní lásku. Normanská princezna Ragna, provdaná za anglického ealdormana (rodového náčelníka anglosaských kmenů a správce hrabství), musí tvrdě bojovat proti vlivným členům manželovy rodiny. Posledním hrdinou je mnich Aldred, jenž má z mládí mravnostní vroubek. Přes to všechno si ale v sobě každý z nich nese sen, který touží stůj co stůj splnit.

I když má laik představu, že v takzvaném temném věku byli lidé mnohem agresivnější, daleko více intrikovali a jejich život visel prakticky na vlásku, s každou přečtenou stránkou zjistí, že naturel lidí se během věků nikterak nezměnil. Agresivita, chamtivost, touha po moci či věčná neukojitelná sexuální žádostivost byly hnacím motorem lidského konání tehdy a jsou i dnes.

Když Follett na jednom místě píše, že přistižený darebák může být často morálně pobouřen, jako by přečinem bylo jeho odhalení a nikoli jeho původní prohřešek, máme intenzivní pocit, že tohle přece velice dobře známe.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám