Hlavní obsah

Beňačková a Hrůša dostanou Cenu A. Dvořáka

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na koncertě Jarní hvězdy České filharmonie III, který se uskuteční 14. dubna bez publika v pražském Rudolfinu, budou předány Ceny Antonína Dvořáka za rok 2019 a 2020.

Foto: Milan Malíček, Právo

Gabriela Beňačková

Článek

Získali je sopranistka Gabriela Beňačková a dirigent Jakub Hrůša za dlouholetou propagaci české hudby doma i v zahraničí. Koncert bude od 20.15 hodin živě přenášet program ČT art.

„Jsme upřímně rádi, že oba laureáti budou moci cenu převzít ve Dvořákově síni Rudolfina na koncertu České filharmonie, který navíc Jakub Hrůša diriguje. Je to stvrzením skutečnosti, že naše dlouhodobé spojení s Českou filharmonií v rámci dvořákovských projektů Akademie klasické hudby úspěšně funguje,“ uvedl Jan Simon, předseda Rady akademiků, která od roku 2012 o udělení ceny rozhoduje.

Na středečním koncertu se vůbec poprvé s Českou filharmonií koncertně představí jedna z nejvyhledávanějších hudebních umělkyň v současné době, gruzínská houslistka Lisa Batiashvili, která zahraje třetí houslový koncert Camilla Saint-Saënse.

Po předání ocenění a rozhovoru s oběma laureáty zazní ve druhé části večera Brahmsovy Variace na téma Josepha Haydna a Dvořákovy Symfonické variace, které nahradí původně ohlášené Zrání Josefa Suka. Večer moderuje Marek Eben.

Reklama

Výběr článků

Načítám