Hlavní obsah

Barytonista Dmitrij Hvorostovsky: Sním o roli Jaga ve Verdiho Otellovi

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světovou operní a písňovou hvězdu Dmitrije Hvorostovského známe ze tří vystoupení v Praze. V pátek večer zavítá poprvé i do Českého Krumlova, kde za doprovodu rozhlasových symfoniků zazpívá v Pivovarské zahradě árie z oper Verdiho, Wagnera, Čajkovského a dalších.

Foto: ČTK

Dmitrij Hvorostovsky

Článek

Dirigovat bude Američan ruského původu Constantin Orbelian. Oba se zúčastnili středečního setkání s novináři v Praze. Jejich koncert zahájí 21. ročník krumlovského festivalu, který v sobotu pokračuje vystoupením Václava Hudečka a jeho žáků.

„Vím, že vztahy Čechů a Rusů nebyly vždy nejlepší, ale to se naštěstí nikdy neprojevilo v kultuře,“ říká sympatický blonďatý padesátník, pocházející ze sibiřského Krasnojarsku, ale v současnosti žijící v Londýně s britským pasem. „Pocházím z hudební rodiny, takže jsem od dětství hrál na klavír a zpíval,“ pokračuje a přiznává, že na klavír hrál i české skladatele.

První operu, kterou viděl, byla v Krasnojarsku Pucciniho Bohéma. Chtěl být nejdříve tenoristou, ale brzy ho jeho učitelka zpěvu přesvědčila, že má vlohy pro baryton. Po vítězství v pěvecké soutěži ve Walesu v roce 1989 začala jeho světová kariéra. „Nejraději zpívám italské opery, zejména Verdiho, dlouho jsem snil o roli Rigoletta. To se mi již vyplnilo a tak nyní myslím hlavně na Jaga v Otellovi,“ svěřuje se Hvorostovsky. „Příští rok ve Vídeňské státní opeře se mi i toto vyplní,“ radostně oznamuje.

Nezapomenu na rozesmátého prezidenta Bushe

Jako světová hvězda je často zván i k důležitým politickým setkáním. „Vzpomínám na summit v Petrohradě v roce 2006, kam mě pozval prezident Putin. Kromě mě se kulturního programu zúčastnila stovka ruských umělců a bylo velice nepříjemné, že po zkoušce jsme museli v sále, kde byla zavřená všechna okna i dveře, zůstat až do začátku koncertu. Zpíval jsem pak árii z Lazebníka sevillského a nezapomenu na rozesmátého prezidenta Bushe,“ líčí jeden netypický koncert.

Z londýnského domova se často vrací do Ruska a s dirigentem Orbelianem již třináct let organizují festival Hvorostovsky a přátelé, na kterém v Moskvě a Petrohradě zpívaly mimo jiné i Renée Flemingová či Sondra Radvanovsky.

„Na podzim mě uvidíte v přenosech z newyorské MET ve Verdiho Maškarním plese,“ odpověděl na otázku Práva o jeho dalších plánech.

Líbí se mi i neapolské písně 

„Natáčím také dvě desky, jednu se skladbami Šostakoviče a Liszta, na druhé společně s ruským sborem budou liturgické skladby a ruské lidové melodie,“ pokračoval.

„Zpívám rád ruský folklór, k tomu mě vychovávala hlavně moje babička,“ vysvětluje. „Ale líbí se mi i neapolské písně a ty uslyšíte i v sobotním koncertě,“ loučí se pěvec, který do Česka přijel s celou rodinou, italskou manželkou Florence a dvěma dětmi.

Reklama

Výběr článků

Načítám