Hlavní obsah

Autor filmu o Facebooku píše scénář o Stevu Jobsovi

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aaron Sorkin, autor Oscarem oceněného příběhu o vzniku Facebooku The Social Network, píše scénář o technologickém vizionáři Stevu Jobsovi, oznámil server The Hollywood Reporter. Není to ovšem první snímek o spoluzakladateli Applu.

Foto: Profimedia.cz

Oscarový scenárista Aaron Sorkin

Článek

Nový film budou produkovat Scott Rudin, Mark Gordon a Guymon Casady. Společnost Sony Pictures údajně loni zaplatila za práva na knižní biografii milión dolarů. Kniha se stala v internetovém obchodě Amazon nejprodávanějším titulem roku 2011 (asi 2,2 miliónů kusů).

Manažerka Sony Pictures Amy Pascalová uvedla, že příběh Steva Jobse je unikátní, protože byl jednou z nejpřevratnějších a nejvlivnějších osobností nejen naší doby, ale všech dob.

“V Hollywoodu není autora schopnějšího zachytit tak výjimečný život, než je Aaron Sorkin. Věříme, že v jeho rukách bude film vším, čím byl i Steve Jobs: poutavý, zábavný i polarizující.”

Sorkin byl pro studio první volbou, oslovili ho už koncem minulého roku, ale definitivně podepsal smlouvu teprve v těchto dnech. Za adaptovaný scénář filmu The Social Network dostal Oscara a také byl nominován spolu s kolegy Stevem Zaillianem a Stanem Chervinem za snímek Moneyball o baseballovém manažerovi Billy Beaneovi, který poprvé uplatnil matematické metody v profesionálním baseballu.

Sony jistě filmu o Jobsovi zajistí velký rozpočet a nejlepší tým, ale první už být nemůže. Americký herec Ashton Kutcher totiž hraje Jobse v jiném filmu, který bude brzy hotový. Režisér Joshua Michael Stern jej natáčí mimo velká studia s minimálním rozpočtem.  Nechal si napsat scénář od Matta Whiteleyho a autorizovanou knížku nepotřeboval, což mu otvírá možnost být odvážnější a udělat "méně hodný" film.

Foto: Reuters

Mladý Steve Jobs (vpravo) si nechává narůst vousy jako Wozniak.

Foto: Profimedia.cz

Ashton Kutcher

Výhodou je i to, že Ashton Kutcher je Jobsovi neuvěřitelně podobný. Byla to pro něj jistě  zajímavá role, neboť bývá považován spíše za komediálního či romantického herce, i když zkouší ze škatulky vybočit - např. thrillerem The Butterfly Effect (Osudový dotek) a historickým dramatem Bobby (Atentát v Ambassadoru).

Z garáže na vrchol

Počítačový génius Steve Jobs si první počítač zkonstruoval v otcově garáži. V roce 1976 pak spoluzaložil firmu Apple, ale později z ní byl vytlačen. Znovu se vrátil v devadesátých letech.

Uvedl na trh slavný model iMac a další novinky a Apple šel znovu nahoru. V novém tisíciletí přišel se slavnými hračičkami jako iPod, iPhone a iPad. Zemřel v říjnu 2011 v 56 letech. Dlouho bojoval s rakovinou a podstoupil i transplantaci jater.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám