Hlavní obsah

Audioknižní drama v oblacích

Právo, Ilja Kučera ml.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V mnohakilometrové výšce nad zemí je silně poškozené obří dopravní letadlo ve smrtelném nebezpečí. Členové posádky jsou buď mrtví, nebo na pokraji života. Za pilotním kniplem obrovského moderního stroje je stárnoucí muž, amatérský pilot, který s podobným letounem nemá pražádné zkušenosti. Je ale jediný, kdo může, a proto to musí zkusit. Po jeho boku stojí krásná mladá letuška, jediná, jež se z personálu zachránila.

Foto: Radioservis

Obal audioknihy

Článek

Zdá se vám tohle schéma poněkud otřepané, laciné a vůbec ne originální? Možná, ale vsaďte se, že tenhle pocit vás nadobro opustí, jakmile se zaposloucháte do audioknižní dramatizace románu Thomase H. Blocka Mayday. Čerstvě zalitá káva bude chladnout nevypita.

Záměr dopřát si před spaním jednu kapitolku se zvrtne a vám nezbude než ulehnout, až tohle všechno skončí. Režisér Miroslav Buriánek natočil v roce 1984 v plzeňském studiu Českého rozhlasu, v dobách, kdy se ještě thrilleru neříkalo thriller, ale drama, nadmíru napínavou desetidílnou adaptaci zmíněné knihy.

Jednotlivých rolí se úspěšně zhostili vesměs západočeští herci. Do role letušky Sharon Crandallové byla obsazena Lucie Žulová a hlavní úlohu Johna Berryho ztvárnil Luděk Munzar, sám někdejší vášnivý amatérský pilot.

Letoun silně poničený vnějším zásahem se ocitá v nezáviděníhodné situaci hned z několika důvodů. Postupem času vychází najevo, že jeho záchranu si nepřejí ani utajené armádní složky, ani pojišťovací společnost, ani šéf aerolinií, kterým patří. Proti všem bojují v oblacích jen Berry a krásná Sharon.

Nicméně dramatický byl i osud nahrávky samotné. Její část uložená v plzeňském rozhlasovém archivu byla omylem smazána, když se v překotném čase událostí listopadu 1989 nedostávalo pásků na reportáže. Po dlouhou dobu se zdálo, že její desátý díl je definitivně ztracen a s ním i celé rozhlasové dílo. Pak se ale ozval rozhlasový fanoušek, který si Mayday v osmdesátých letech pro svou potřebu nahrál, a z jeho záznamu byl pak celek doplněn, rekonstruován a připraven pro vydání, ke kterému právě došlo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám