Hlavní obsah

Ambiciózní Prague Biennale

ČTK, Eva Zajíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Současnou mezinárodní uměleckou tvorbu představí od 26. června do 31. srpna ve Veletržním paláci v Praze první ročník výstavy Prague Biennale. Bude na ní uvedena tvorba více než 150 výtvarných umělců ze třiceti zemí světa.

Foto: Marek Venuta
Článek

Organizátorem Prague Biennale je vydavatel mezinárodního časopisu o umění Flash Art Giancarlo Politi, který chce soupeřit s velkými kulturními manifestacemi, jako je slavné Biennale v Benátkách nebo Documenta v Kasselu. Prahu vnímá Politi jako nové centrum kultury a umění, proto se má právě v ní konat událost mezinárodního charakteru.

Výstava ponese podtitul Periferie do centra. Záměrem pořadatelů je totiž dokumentovat výstavou skutečnost, že dosavadní velká mezinárodních centra umění se začínají rozkládat ve prospěch dosavadních periferií s bohatou kulturní vitalitou. Právě proto budou na přehlídce také díla autorů z Číny, Afriky či ze Střední Ameriky.

Uspořádat Prague Biennale navrhli tvůrci časopisu Flash Art a získali pro to podporu generálního ředitele Národní galerie Milana Knížáka. Flash Art je mezinárodní časopis o současném umění, hlásící se k otevřenosti vůči všemu novému, perifernímu a undergroundovému v umění. Pod vedením redaktorky časopisu Heleny Kontové má na pražskou výstavu dohlížet dalších patnáct kurátorů z celého světa. Časopis vychází od roku 1967; v současnosti existuje ve dvou edicích, v italské a v anglicky psané mezinárodní verzi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám