Hlavní obsah

Dokumenty nominované na Českého lva jsou na internetu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na portálu DAFilms.cz je možné v rámci akce Český lev dokumentární do 12. března zhlédnout čtyři z dokumentárních filmů nominovaných na Českého lva.

Foto: Aerofilms

Lída Baarová (Zkáza krásou)

Článek

Portál zpřístupnil dokumenty Zkáza krásou Heleny Třeštíkové a Jakuba Hejny, debut Petry Nesvačilové Zákon Helena, Bratříček Karel od polské režisérky Krystyny Krauze a film Miroslava Janka Normální autistický film.

Helena Třeštíková a Jakub Hejna v dokumentu Zkáza krásou využili jako základní stavební materiál šestihodinové interview, které Třeštíková s herečkou Lídou Baarovou realizovala v jejím rakouském exilu v roce 1995. Pomocí rozhovoru, sestřihů z filmů a dalších archivních materiálů tvůrci zachycují životní příběh české herečky v době její největší slávy až po její tragický pád.

Portrétní je rovněž film Bratříček Karel polské dokumentaristky Krystyny Krauze. Jedná se o citlivou výpověď o Karlu Krylovi, českém písničkáři, básníkovi a představiteli protirežimního hnutí. Krauze natočila snímek v česko-polské koprodukci a otvírá zde pro mnohé neznámé skutečnosti z Krylova života, jako jsou jeho časté návštěvy Polska, blízké vztahy s tamními muzikanty, filmaři a novináři.

Zákon Helena

Ve svém debutu Zákon Helena režisérka a herečka Petra Nesvačilová pátrá po stopách porevolučního podsvětí a to zejména po souvislostech známé kauzy Berdychova gangu. Hlavní průvodkyní se jí stává elitní policistka Helena Kahnová, která poslala za mříže desítky Berdychových lidí.

Dokumentarista Miroslav Janek ve filmu Normální autistický film představuje svět pěti hlavních protagonistů – dospívajících dětí s autistickou poruchou. Janek diváky nabádá, aby fenomén autismu přestali vnímat jako lékařskou diagnózu a pokusili se mu porozumět jako fascinujícímu, byť často jen obtížně rozluštitelnému způsobu myšlení.

Poplatek za zhlédnutí nominovaných snímků začíná na ceně necelých 2 eur a 60% ze zaplacené částky jde na podporu samotného dokumentárního filmu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám